Rekreanti, kteří se rozhodnou chalupu pod dojmem teplých víkendů předčasně odzimovat, totiž často zapomínají, že slunečný víkend může být rychle vystřídán nepřívětivými deštivými dny, kdy na cestu na chalupu není ani pomyšlení. V opuštěném, částečně odzimovaném objektu pak ovšem zůstává již používaná výbava - sekačka na trávu, křovinořez, kuchyňská výbava nebo třeba jízdní kola. Vše často jen symbolicky zabezpečené a vydané napospas zlodějům.

"Zloději nejčastěji spoléhají na nedůslednost majitelů, což se jim také nejvíce vyplácí. Největší riziko tedy nespočívá v tom, že by zloděj překonal jakoukoliv překážku, ale v tom, že mu vlastník chaty či chalupy vlastně usnandní práci. Přitom kvalitní zámek nebo podlahová kotva jsou otázkou pár stokorun," vysvětlil nám David Sobotka, bezpečnostní expert tradičního výrobce zámků a zámkových vložek, českého TOKOZu.

Jak tedy chránit svůj majetek? Přinášíme vám čtyři pravidla, na která byste nikdy neměli zapomínat!

1. Pravidlo pěti minut

Víte, kolik času věnuje zloděj hledání kořisti? Asi pět minut. Základní a přesto tak jednoduché pravdilo tedy zní: kdykoli z objektu odjíždíte na delší dobu, skryjte věci, které mají nějakou hodnotu tak, aby nebyly viditelné zvenčí okny anebo uvnitř objektu prosklenými dveřmi. Pokud věci schováte tak, že je do pěti minut zloděj nenajde anebo se k nim nebude schopen dostat, třeba kvůli bezpečnostnímu zámku s petlicí tam, kde ho nečeká, je docela pravděpodobné, že svou snahu vzdá a spokojí se s menším lupem nebo odejde s prázdnou.

2. Kde nic není, nechte raději otevřeno

Na druhou stranu, kde nic není, ani smrt nebere. Pokud víte, že se v místnostech nebo hospodářských staveních nacházejí věci, na kterých nelpíte, nechte je raději otevřené, resp. nezamykejte. Vyhnete se zbytečnému poničení dveří zlodějem. Cennější věci pak dejte na jedno místo, kde je naopak velmi důkladně zabezpečíte.

3. Sezonní výbavu zamkněte hned několikrát

Kola, sekačku na trávu, křovinořez - to vše jsou snadné oběti zlodějů, kterým často stačí přestřihnout zámek od kůlny nebo garáže pákovými kleštěmi. Tedy pokud tento zámek není dostatečně odolný a doplněný petlicí, která použití takzvaných pákovek znemožňuje. Nepříjemným překvapením pro zloděje pak bude i to, když budou všechny věci zajištěny ještě vlastním zemním kotvením. S tím už si totiž bez použití hlučných elektrických nástrojů tak snadno neporadí.

4. Domluvte se se sousedy

A zlaté pravidlo na závěr. Nikdo neohlídá vaši chalupu lépe než soused. Nejlépe takový, kterému nic neunikne. Poproste souseda, aby čas od času prozkoumal, zda je u vašeho stavení vše v pořádku. Podělte se s ním o harmonogram plánovaných cest a poproste ho, aby vám nahlásil podezřelé dění na chalupě nebo v jejím okolí. Za odměnu mu můžete nabídnout třeba půjčení sekačky, kterou vám díky jeho pozorným očím tentokrát zloději neukradli.