Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Padesát lidí soudí v Afghánistánu za brutální zlynčování a zabití ženy: Prý spálila korán

Autor: ČTK - 
3. května 2015
05:01

U afghánského soudu v sobotu začal proces se skupinou téměř pěti desítek lidí podezřelých ze zlynčování a zabití ženy, která údajně spálila korán. V případu, jenž vyvolal v této muslimské zemi pobouřené reakce, čelí obvinění i 19 policistů, kteří smrti sedmadvacetileté ženy nezabránili. Proces, který živě přenáší televize, podle agentury AP prověří, zda vláda dokáže ochránit práva všech občanů včetně žen, jak deklarovala. 

Mladou ženu jménem Farchonde zbil na konci března dav v metropoli Kábul nejprve holemi a kamenoval ji. Poté byla shozena ze střechy domu a přejeta autem. Nakonec lidé její tělo zapálili a hodili do koryta řeky. Motivací brutálního činu bylo nařčení vznesené jedním z duchovních, podle něhož žena spálila výtisk koránu. Afghánský ministr vnitra krátce poté konstatoval, že žena byla nevinná. 

Celkem 49 lidí nyní čelí obvinění za její smrt. Většina z 19 policistů je souzena kvůli tomu, že tragédii nezabránili, ačkoli jsou někteří podezřelí, že se na činu aktivně podíleli. 

Krutá smrt vzbudila v afghánské společnosti většinou rozhořčení, ačkoli někteří duchovní zastávají názor, že pokud žena opravdu spálila svatou knihu islámu, svůj osud si zasloužila. Před soudem by v neděli měli vypovídat i vysocí policejní činitelé včetně náčelníka kábulského sboru. 

Afghánský právní systém sice ústavou zaručuje ženám stejná práva jako mužům, v praxi však podle OSN bývají ženy diskriminovány a úřady je dostatečně nechrání před násilnými činy. Současná vláda prezidenta Ašrafa Ghaního přislíbila tuto praxi změnit. 

taktone ( 3. května 2015 19:29 )

i ty hadry z jejich palic je třeba podpálit a jednou provždy skoncovat s Koránem i s Islámem

taktone ( 3. května 2015 19:28 )

Hned bych zapálila celou knihovnu zločineckého Koránu

1395 ( 3. května 2015 16:38 )

Tenhle dobytek táhne do Evropy,bude válka.Je třeba si pořídit zbrojní pas než nám to zakážou.

kozinozka ( 3. května 2015 12:54 )

Nemusel ale opravdu ředitel vědět, že jsi schopna na mě verbálně utočit. Nic lepšího jsi nesvedla? Oni tě nechali nadále" ve sladké nevědomosti", a jsi už mimo hru, přejí si jen aby byl klid a věc dotáhli do "zdárného konce". Něco můžeš možná napravit, jestli budeš mít zdokumtováno/ víš dobře co/ Tak zbohem a šáteček.

nilud ( 3. května 2015 10:29 )

Nevím jaké zájmy či obchodní záležitosti můžeme v téhlé špinavé a teroristické zemi mít,snad jedině,že bychom pro lékařské účely dováželi opium,to jediné co tyto špíny umějí vytvořit a nebo kamení,toho tam mají také nadbytek.

Zobrazit celou diskusi