Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válka v ulicích Baltimoru: Po pohřbu černošského mladíka vyhlásili výjimečný stav

Autor: ČTK - 
28. dubna 2015
07:23

V ulicích Baltimoru to vře, rabuje se, hoří ohně, spáleno je mnoho aut, často policejních. Nepokoje propukly po pohřbu 25letého černošského mladíka, který zemřel při zatýkání policií. Ve městě již vyhlásili výjimečný stav. Nepokoje podněcují i gangy.

Guvernér amerického státu Maryland Larry Hogan kvůli násilným protestům v tamním městě Baltimore vyhlásil výjimečný stav a povolal Národní gardu. Při protestech bylo zraněno nejméně 15 policistů.

Střety s policií začaly po pondělním pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye. Ten nedávno zemřel v důsledku zranění při zatýkání. Jeho smrt, která byla jedním z řady sporných úmrtí během policejních zákroků, vyvolala ve městě již dřív rozsáhlé protesty.

Po pondělním pohřbu protestující podle agentury Reuters házeli cihly, rabovali obchody a zakládali požáry. Podle policie již byly zadrženy zhruba dvě desítky osob. Protesty vedly k uzavírání obchodů, škol a železničních stanic. Podle Reuters jde o nejnásilnější demonstrace ve Spojených státech od loňských nepokojů ve městě Ferguson, kde bělošský policista Darren Wilson zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černocha Michaela Browna.

Baltimorská starostka Stephanie Rawlingsová-Blakeová vyhlásila od úterý noční zákaz vycházení platný od 22:00 do 5:00 místního času. „Rabování a násilí nebude tolerováno,“ prohlásil guvernér Hogan.

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl o týden dříve při zatýkání. Policejní náčelník Anthony Batts následně na tiskové konferenci připustil, že zasahující policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči a že po zatčení nebyl v policejní dodávce připoután. Výsledky policejního vyšetřování mají být oznámeny 1. května.

Ve Spojených státech se v posledních měsících stalo několik případů, kdy bělošští policisté při zásahu zabili černocha. Baltimore se však od ostatních incidentů odlišuje, neboť má černošského policejního náčelníka i černošskou starostku. I to ale ve městě nezabránilo protestům a následným střetům s policií. Baltimorská policie v pondělí oznámila, že členům sboru hrozí vážné nebezpečí, neboť gangy se spojily s cílem „sejmout“ nějaké policisty. Členy údajného spojenectví jsou nechvalně proslulé černošské kriminální organizace Black Guerilla Family, Bloods a Crips.

petrkramnypresident ( 28. dubna 2015 14:03 )

Ale oni nejsou. Jenom tam mají zákony, které je staví lidem naroveň. To už bylo za Caliguly, ten dal koně do senátu, v USA mají zas v senátu negry.

ivoadler ( 28. dubna 2015 13:31 )

Faktem je, že část bílých Američanů si pořád nemůže zvyknout na to, že černoši jsou rovnocenná rasa. A americký policajti jsou známí jsou brutalitou.

cipisek134 ( 28. dubna 2015 11:41 )

repelos:

petrkramnypresident ( 28. dubna 2015 11:14 )

Až bubakiens ovládnou Ameriku, tak ji kompletně zdevastují. Proto není možné, aby se USA udržely v budoucnu na špici, kde jsou dnes.

98ab ( 28. dubna 2015 10:43 )

americký folklor,nic nového

Zobrazit celou diskusi