Ukončení druhé světové války před 70 lety dnes připomněl v Praze průlet dvou armádních letounů Jas-39 Gripen. Stíhačky odletěly v 16:00 z čáslavského letiště směrem na letiště Kbely, Pražský hrad a Bílou Horu, poté provedly levotočivý manévr na západní hranici Prahy a vrátily se zpět do Čáslavi.

Česká armáda má gripeny ve své výzbroji už deset let, svou další techniku představuje od pátku veřejnosti na Pražském hradě. V pondělí v podvečer tam však výstava pořádaná k oslavám konce války skončila.

Navázala na ni však jiná. Sedm desítek méně známých nebo zcela neznámých snímků představuje výstava nazvaná 2. světová válka objektivem českých fotografů. Pořízeny byly na bojištích, v zázemí i v okupovaném protektorátu a přibližují osudy československých a spojeneckých vojáků i civilního obyvatelstva.

Výstava v prostorách Jiřského kláštera na Pražském hradě bude veřejnosti zpřístupněna v úterý 28. dubna, již dnes si ji první desítky lidí mohly díky slavnostnímu zahájení prohlédnout zdarma. Trvat bude do 26. července.

Odpoledne ji předznamenala také vojenská přehlídka jednotek Hradní stráže a státní hymna. „Nespatříte na ní ani slavné vojevůdce, ani politiky, spatříte na ní jen prosté vojáky, kteří odešli bojovat do daleké ciziny za obnovení Československé republiky,“ řekl spoluautor výstavy Michal Burian při zahájení, jehož se účastnili váleční veteráni i kardinál Dominik Duka. „Zachycují událost zase z jiného podhledu,“ řekl ČTK kurátor Petr Bjaček.

Fotografie jsou podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) spojeny s odvahou, nadšením, láskou k vlasti a odhodláním svou vlast bránit. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) připomněl, že Češi žijí v unikátní době, protože již po několik generací nemuseli válečný konflikt zažít. „Musíme si toho vážit, protože to není samozřejmé,“ řekl.

Fotogalerie
5 fotografií