Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi unikají ze zemětřesením zničeného Nepálu: Letí polským speciálem do Indie

Autor: shp, ČTK - 
27. dubna 2015
16:42

Několik českých turistů si oddechlo, když v pondělí konečně unikli ze zemětřesení postiženého Nepálu. Nasedli na palubu polského speciálu, který s nimi zamířil do Indie, odkud se dostanou do Varšavy, která je již blízko domovině.

„Jde o tři turisty, kteří nebyli v Nepálu s cestovní kanceláří, ale obrátili se na nás s žádostí o transport ze země, a dva klienty cestovní kanceláře Livingstone,“ řekl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Sobotní otřesy o síle 7,8 stupně Richterovy škály si v zemi vyžádaly více než 3700 obětí. Zatím neexistují informace, že by mezi nimi měl být nějaký Čech. Přibližně s 16 občany naší republiky se však pořád nepodařilo navázat spojení.

Své klienty mají v Nepálu některé tuzemské pojišťovny. „Nemáme dosud hlášenou žádnou škodu z Nepálu, nicméně určitě tam pobývají naši klienti, kteří jsou pojištění přes Český horolezecký svaz. Zatím nicméně o nich žádnou informaci nemáme. Může jít řádově o desítku klientů, řekla mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Česká podnikatelská pojišťovna má v Nepálu dva pojištěné klienty. Jeden z nich by se měl do ČR vracet v úterý, druhý má podle mluvčí Renaty Čapkové cestovní pojištění uzavřené až do poloviny května. Generali se zatím neohlásil žádný klient či jeho blízcí s informací, že se nachází v postižené oblasti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi