Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž v Japonsku poslal radioaktivní dron: K premiérovi na střechu

Autor: ČTK - 
25. dubna 2015
08:41

Nezaměstnaný čtyřicátník Jasuo Jamamoto nechal přistát na střeše úřadu premiéra Šinzóa Abeho bezpilotní letoun s výstražným symbolem označujícím radioaktivní materiál. Testy prokázaly nepatrné množství radiace. Muž se posléze sám přihlásil policii a byl zatčen. Nyní mu hrozí až tři roky vězení nebo pokuta 500 000 jenů (přes 106 000 Kč).

Jamamoto, který žije v prefektuře Fukui na západě Japonska, svůj čin zdůvodnil odporem k jaderné energii. Provedl ho před třemi dny, a to v den, kdy soud v prefektuře Kagošima zamítl žádost občanů zablokovat z bezpečnostních důvodů obnovu provozu jaderné elektrárny Sendai. 

Soud tak podpořil snahu Abeho vlády restartovat postupně japonské atomové elektrárny, které byly uzavřeny po neštěstí v atomové elektrárně Fukušima po zemětřesení a cunami z roku 2011.

Sendai má být první japonskou jadernou elektrárnou, jež má být v režimu nových bezpečnostních opatření opět uvedena do provozu. Reaktory, nacházející se na pobřeží prefektury Kagošima na jihozápadě Japonska, by měly zahájit činnost již v červnu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi