Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velvyslanec USA chválil Kmoníčka, podle Zemana ale porušil mezinárodní úmluvu

Autor: ČTK, simao - 
23. dubna 2015
16:03

Miloš Zeman si opět rýpl do velvyslance USA, který má u něj na Hradě prý dveře zavřené. Andrew Schapiro se podle prezidenta dopustil vměšování se do záležitostí hostitelské země a porušil mezinárodní úmluvu. Schapiro však tentokrát pro změnu chválil. A to šéfa hradního odboru Kmoníčka, který si to ale patrně u Zemana také lehce rozházel. 

Americký velvyslanec se pozastavil nad cestou Miloše Zemana do Moskvy, to prezidenta naštvalo. Nyní je tu pokračování sporu, který nedělá nejlepší obrázek o Česku v zahraničí. Zeman se do Schapira opět obul. „Vídeňská úmluva velvyslancům jakékoli země přísně zakazuje vměšování do vnitřních záležitostí hostitelského státu. Pan Schapiro buď nevědomky, nebo záměrně tuto dohodu porušil a to ho diskvalifikuje coby profesionála,“ citovala Zemana americká tisková agentura AP.

Vídeňská úmluva o diplomatických stycích byla přijata v rakouské metropoli v roce 1961 a kodifikuje právní normy v oblasti diplomatických vztahů a styků. „Já bych to do souvislosti s Vídeňskou úmluvou vůbec nedával. Ale porušení diplomatických pravidel to je zcela určitě,“ komentoval Zemanovo vyjádření o Schapirovi pro echo24.cz exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Polibek smrti? Schapiro chválil Kmoníčka

Schapiro je na Hradě nevítanou osobou. Dveře si přibouchl, když pochyboval nad účastí prezidenta Zemana při moskevské armádní přehlídce na Rudém náměstí. „Rozumím tomu, že chce vzdát hold obětem druhé světové války. Nicméně si myslím, že by bylo nešťastné, kdyby se prezident Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují sousední zemi,“ upozornil Schapiro.

Zemana naštvalo, že mu velvyslanec mluví do toho, kam má či nemá jet. Přehlídky se však nakonec opravdu nezúčastní.

Kolem Zemanovy diplomacie však je v poslední době rozruchu více než dost. Zemana za cestu do Moskvy kritizovala řada politiků, šéf hradní zahraniční sekce Hynek Kmoníček pak v jednom z rozhovorů uvedl, že všechny Zemanovy výroky nelze vždy brát tak vážně.

Kruh se uzavírá, Kmoníčka přitom nyní chválí velvyslanec Schapiro. „Představuje to nejlepší, o čem je diplomacie v těžkých časech,“ uvedl Schapiro na adresu Kmoníčka při dnešní charitativní akci v sídle amerického velvyslanectví v Praze-Bubnech, kam oba diplomaté (mimochodem i se svými drahými polovičkami) dorazili. „S panem velvyslancem jsme měli a nadále máme přátelské a osobní vztahy,“ reagoval po akci Kmoníček na dotaz ČTK, zda Schapirovo vyjádření znamená definitivní urovnání pře mezi Hradem a americkou ambasádou. Osobní vztahy tedy mají dobré, ale na urovnání vztahů velvyslance se Zemanem to nevypadá. 

salto ( 24. dubna 2015 13:54 )

Nedivte se USA, potažmo jejich velvyslanci se všude chovají jako doma, rozumu jako čuba blech a najednou jakási provincie Česko (prý se nalézá někde ve Vídni, nebo někde kolem-si myslí v USA) ústy svého prezidenta dává najevo, že si do toho nenechá žvanit. Možná by si pan velvyslanec měl nastudovat diplomatický kodex dřív než otevře ústa a potom by se nemusel divit, že narazil na tvrdou vodu

tgbg ( 23. dubna 2015 21:30 )

Lavrov špatně radí Putlerovi, ten se nyní musí omlouvat za zavraždění.....Zeman jede do Ruska- zvládne cestu, pobyt i chlast a poctu Vlasovcům. Jede i do Vatikánu---Zeman jako kulička se 3 bradami na večeři....Obama vede! To Brežněv v jeho věku 50 let byl vychrtlý, o holi, sám s jeptiškou v Kremlu. Chudák.

tgbg ( 23. dubna 2015 21:26 )

Zeman je ULTRAMEGASUPER IMBECIL !

avina ( 23. dubna 2015 20:24 )

Shapiro špatně radí Obamovi, ten se nyní musí omlouvat za zavraqždění.....Zeman jede do Ruska- zvládne cestu i pobyt. Jede i do Vatikánu---Duka jako kulička se 3 bradami na večeři....Zeman vede! To Havel v jeho věku 70 let byl vychrtlý, o holi, sám s jeptiškou na Hrádečku. Chudák.

stejne ( 23. dubna 2015 19:41 )

na místě Zemana...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa