Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ke svíčkové nebo vepřu knedlu se hodí i víno místo piva, radí sommelier

Video se připravuje ...
Snoubení vína s jídlem je zajímavá hra chuťových buněk
VIDEO: Adam Balažovič
24. dubna 2015 | 06:00

Pivo dělá hezká těla, říkají všichni jeho konzumenti, a přitom si spokojeně hladí svá vypouklá bříška. Česká klasická kuchyně, ke které patří svíčková nebo vepřové se zelím a knedlíkem, ovšem přímo nabádá k tomu, dát si tento zlatavý mok s pěnou. My ženy se ale většinou snažíme co nejvíce jídla odlehčit. Zeptaly jsme se renomovaného sommeliera, jak nahradit pivo méně kalorickým vínem.

Venku už se začíná oteplovat, a to je přesně ten čas, kdy odhazujeme svršky a už nemůžeme přes zimu nabytá kila schovat pod kabátem nebo svetrem. Nastává období, kdy se snad každá z nás před zrcadlem nakrucuje a většinou s nelibostí konstatuje, že s tím se tedy bude muset něco udělat.

Někdo vyběhne do parku, někdo do posilovny, kde se snaží vypotit duši z těla, jiné z nás se rozhodnou raději obětovat jídlo a změnit stravovací režim. Samozřejmě že kombinace obého ve zdravé míře je tím pravým ořechovým.

Abychom odlehčily českou klasiku, tak si odepřeme třeba knedlíky. Kdybychom místo piva zvolily víno, dostaneme se na kalorické stupnici ještě níž. Představte si, že to jde. Sice kyselé zelí může být v kombinaci s vínem problém, ale dá se řešit. Jak tedy kombinovat – neboli snoubit – vína s jídlem? To nám vysvětlil sommelier Tomáš Brůha.

Video se připravuje ...