Je to proto, že nejčastějšími patogeny u takovýchto příznaku nachlazení jsou viry a proti nim nejsou antiobiotika účinná .

V některých případě jsou za bolestmi v krku zodpovědné bakteriální infekce (jde ovšem o velmi nízké procento), ani tak se ale pastilky obsahující antibiotika k léčbě nedoporučují – důvodem je koncentrace účinných látek, která je u takového způsobu léčby na ústní sliznici příliš nízká.

Totéž platí pro většinu běžně používaných lokálních antiseptik, které mají na viry pouze nepatrný vliv.

 Doporučují se pastilky rozpustné v ústech s obsahem jedné účinné látky (lokálního anestetika) jako např.lidokain, které působí symptomaticky (odstraní bolest).

Před použitím si pečlivě přečtěte příbalovou informaci. Volně prodejný léčivý přípravek určen k orofaryngeálnímu podání. Účinná látka je 8 mg lidocaini hydrochloridum monohydricum. O správném použití a případných nežádoucích účincích se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.
Autor: www.mdx.cz

Kromě pastilek mohou být použita také kloktadla, smysl ale mají pouze tehdy, když je pacienti kloktají minimálně jednu minutu.

Mezi léčivé rostliny, které pomáhají zvládat bolest v krku patří mj. islandský lišejník, šalvěj nebo tymián.

Pokud máte neustupující bolest v krku déle než tři dny, nebo jsou-li bolesti velmi silné nebo je bolest provázena horečkou, je vhodné se co nejdříve obrátit na lékaře nebo lékárníka.

Více naleznete na www.mdx.cz