Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Milan Balamuta oslepil expřítelkyni: Oči, které popálil, ho pronásledovaly!

Autor: Richard Veselý, Kristýna Beránková - 
22. dubna 2015
05:01

Modlitby, úryvky z Bible, obrázky a noční můry. To vše obsahuje dopis na rozloučenou, který zanechal Milan Balamuta (†49), jenž poleptal expřítelkyni Renatu N. (51) kyselinou. Teď se oběsil v cele.

Výčitky svědomí, deprese, hororové sny… To zažíval Milan Balamuta ve vazbě, kde čekal na rozhodnutí soudu. Nakonec se rozhodl situaci »vyřešit« po svém – v noci na pondělí se v cele oběsil.

V celkem stodesetistránkovém dopise na rozloučenou, který adresoval své obhájkyni, napsal Balamuta i »modlitbu za Renatu«. „Bože, dej prosím sílu Ren překonat neštěstí mnou způsobené a sešli její bolest a utrpení k bolesti a utrpení mému,“ napsal. Přímo pro Renatu N. nakreslil dlaň se srdcem. Na některých z obrázků kreslil Balamuta i příšery, které ho prý strašily. Děsily ho i oči patřící zřejmě Renatě, kterou poleptal. „Šílené oči ze snů. Ve snu jsou horší!!! Je někdo, něco, co je zažene?!“ připsal pár dní před sebevraždou k obrázku.

Balamutova právnička: Dohnaly ho výčitky!

Jak jste se k dopisu dostala?

„Vyzvedla jsem si obálku ve věznici. Bylo v ní dohromady 110 listů. Obsahovala jeho deník a několik dopisů na rozloučenou. Jeden byl adresovaný mně, další jeho blízkým.“

Svěřil se vám, o čem přemýšlí?

„Myslím, že měl silné výčitky svědomí. A ty ho také dohnaly k sebevraždě. Zároveň ho ranilo překvalifikování jeho činu na pokus o vraždu. Trval na tom, že chtěl paní poškozenou jen vystrašit. Neplánoval ji zabít.“

Dopis na rozloučenou

„Vážená paní doktorko, dalo mi dost práce se dát na dva dny trochu do pořádku, abych mohl napsat tento dopis. Omlouvám se, že volím právě toto řešení, ale věřte mi, obrovská tíha svědomí a viny už se nedá snášet. Ke všemu jsem otevřel obžalobu. Jakoby cíleně byla vložena tak, abych se podíval na poslední stránku. Stačila mi jedna věta: ‚Je jednoznačně potvrzeno, že vraždě předcházelo stadium přípravy.‘ Ne, nemusím to dále číst, stačila mi tahle věta ke konečnému mému rozhodnutí. Ať věříte, nebo ne, žádná vražda, ani nic podobného v tom nikdy nebylo!!! Je to hrozné neštěstí, teď mě to dorazilo úplně. Jestli tu není Ren, v žádném případě tu nechci být ani já. Nezlobte se na mě, tak moc jsem ji miloval, miluju a nikdy nepřestanu. Ať už kdekoli. Strašně mě to mrzí, trápí mě to všechno, co jsem jí udělal. Obrovsky moc toho lituju, nezlobte se na mě, prosím.“

zelena.karkulka ( 22. dubna 2015 23:41 )

A co my s tím,máme ho litovat???

inkwizitor ( 22. dubna 2015 11:06 )

Úmyselne oslepiť a dokaličiť je ešte horšie ako zavraždiť. Ten, kto sa pokúsi o vraždu, je vrah. A to, že sa pokúsil o vraždu je isté, lebo si kúpil kyselinu a lúh v prášku a ešte ju posýpal a polieval vodou, aby vyvolal ničivú reakciu. Vo väzení ľutoval len seba a sťažoval si, že ho krivo obvinili z pokusu o vraždu a on ju vraj nechcel zabiť.

naidka ( 22. dubna 2015 10:42 )

Balamuta tak dlouho balamutil, až dobalamutil.

nojasne ( 22. dubna 2015 10:24 )

Jenom zmrzačil. A navíc z lásky. Lidumil a citlivý člověk. Měl by dostat Nobelovu cenu za literaturu, alespoň posmrtně, když ho krutá a nechápající společnost dohnala až k sebevraždě, že.

nojasne ( 22. dubna 2015 10:17 )

Proč ? Dopis byl adresován jí a je jen na ní, jestli z něj bude citovat či nikoliv. Listovní tajemství ochraňuje dopis před otevřením cizí osobou, ale příjemce může s obdrženým sdělením libovolně nakládat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání