Nebojíte se, že kvůli velkému pracovnímu nasazení onemocníte?

Nemocí se člověk bojí asi obecně, ať pracuje, nebo lenoší. V životě je to ale taky tak, že pokud jste nepřetržitě v jednom kole, nemáte čas myslet na to, kde vás bolí, kde vás píchá. A tak vás ty choroby nějak minou, nebo si najdou jinou oběť. Já jsem toho nejspíš zářným příkladem. Jsem sice velmi unavená, ale jinak v pohodě. Uvidíme, co se stane, až si konečně začnu užívat penze.

Před časem jste ale měla potíže s hlasivkami. Hlas je váš pracovní nástroj, takže to přetížení se zřejmě přece jen projevilo…

Měla jsem velké problémy s mluvením. Diagnostikovali mi polypy na hlasivkách. Tehdy jsem brala prášky na otoky, lékaři mi nařídili hlasový klid, musela jsem zrušit natáčení, brala antibiotika a pravidelně jsem chodila na obstřiky hlasivek. Operaci jsem se nejdřív vyhnula, ale bohužel problém se opakoval, a pak už nezbývalo, než ji podstoupit. Tehdy jsem se opravdu bála, protože přijít o hlas, který mě živí, to by bylo špatné. Doktorům jsem ale věřila, laserová operace je navíc velmi šetrná, vše dobře dopadlo a od té doby jsem v pořádku.

Takže nechodíte do lékárny jako vaši vrstevníci?

Pokud myslíte pro léky na předpis, které běžně moji vrstevníci berou, třeba na srovnání krevního tlaku nebo na srdeční arytmii, tak takové naštěstí neužívám. V seriálu Ulice jsem sice musela přesvědčivě zahrát, že Vilmu Nyklovou skolil infarkt, naštěstí to ale byla jen role. Před časem jsem brala prášky na křečové žíly, teď už používám jen krém, který je ale k sehnání právě jen v lékárně. Cest do lékárny jsem si ale užila spíš kvůli svému synovi Jardovi, který byl často nemocný, a dnes je v invalidním důchodu.

Vy neužíváte ani vitamíny nebo dnes tolik populární doplňky stravy?

To je pravda, vitamíny nakupuji pravidelně. Protože nemám moc ráda čerstvé ovoce ani zeleninu, tak zobu „céčko“. A taky jsem kuřák, takže vitamín C je pro mě nezbytný, prý eliminuje všechny ty nikotinové škodliviny…

Představitelka seriálové drbny Nyklové léky jako takové zatím naštěstí nepotřebuje, ale vitamíny užívá poctivě
Autor: Archiv

Nepřemýšlela jste o tom, že přestanete kouřit? Už se dají koupit náplasti, žvýkačky, spreje a jiné prostředky, které s odvykáním pomohou?

Po pravdě řečeno, nepřemýšlela. Už jsem se smířila s tím, že jde o silnou závislost a bohužel, pro mě je kouření taková berlička. Když jsem nervózní, mě zkrátka ta cigareta uklidní.

Tak zpět k vitamínům – máte oblíbenou lékárnu?

Jednu oblíbenou opravdu mám, kousek od pražské garsonky. Tam chodím ráda, protože mi tu vždy poradí, co si na jaký neduh „naordinovat“. Takže teď užívám i zinek, aby se mi netřepily nehty, magnézium na nervy a lepší náladu nebo bylinkový čaj na jarní očistu těla. Bylinkové přípravky nebo čaje mám mnohem raději než chemii.

Máte nějaký osvědčený lék, když vás přepadne třeba viróza nebo chřipka?

Ať je jaro, léto, podzim nebo zima, tak mě většinou dvakrát do roka přepadne dusivá rýma provázená dráždivým kašlem. Vím, že nejde o vážnou nemoc, ale pro mě je ten stav, kdy se bez kapesníku neobejdu a líčidla se mi rozmazávají, šíleně nepříjemný. Cítím se usmolená. Takže si zajdu pro různá kloktadla a kapky do nosu, protože jinak celý týden dýchám jen pusou. Dávám si taky napařovací heřmánkové obklady, a když je to jen trošku možné, tak alespoň jeden den ležím. Je to pro mě nejprotivnější nemoc.

Umělce většinou trápí i žaludek, protože nemají pravidelný stravovací režim. Je to i váš případ?

Každý den mám bohužel jiný rozvrh a nepravidelný režim má vliv i na režim stravovací. Když točím nebo zkouším, obvykle vynechám polední jídlo. Mám problém i snídat, takže si dávám kolem desáté svačino-snídani. Ta nepravidelnost mi rozhodila zažívání, bývám nervózní a taky někdy špatně spím. Takže pak v lékárně hledám pomoc v podobě bylinkových preparátů nebo čaje proti bolesti břicha. Mám vyzkoušeno, že mi bolavý žaludek na chvíli zklidní i sklenička dvanáctistupňového piva. Pokud už nějaké jídlo stihnu, snažím se vyhýbat tučnému, bůček ani ráda nemám. Obejdu se i bez sladkého, takže mě skutečně potkáte spíš v lékárně než v cukrárně u zákusku. A jen tak mimochodem, když mám nervy na pochodu, tak mi je nejlíp zklidní moje psí slečna, čtyřletá pražská krysařice Paris.

Co prevence? Jste vůči svému zdraví zodpovědná?

Zdraví si přes veškerý ten fofr hlídám. Jsem totiž po mamince v rizikové skupině žen, které by mohla ohrozit rakovina. Už několik let proto chodím na mamograf, sonograf, na gynekologická vyšetření. Než dorazí výsledky, mívám sevřený žaludek, ale zatím vždycky dopadly dobře. Pečlivě se starám i o zuby, mám stále svoje. Chodím nejen pravidelně na preventivní prohlídky, ale každého půl roku i na dentální hygienu. Je to pořád lepší, než řešit, zda si místo vypadlého zubu pořídit můstek nebo rovnou zubní náhradu.

Pražská krysařice Paris je pro herečku skvělý lék, když má nervy na pochodu
Autor: Archiv

Ani se nenadějeme a bude tu léto a s ním i divadelní prázdniny. Už tušíte, jak je prožijete?

Budu na chalupě, budu chodit na procházky, sbírat houby, pokud porostou, lítat kolem zvířectva. Kromě fenky mám totiž i kocoura. To mě moc baví. Určitě ke mně zavítají i mí přátelé, tak posedíme, něco ugrilujeme. Na týden ale určitě vypadnu. Kamarádka objednala pobyt u moře v Itálii i se cvičením. Počítám s tím, že v cizině si odpočinu i od těch denních starostí, bez kterých se život na chalupě neobejde. Navíc moc ráda plavu, takže si moře užiji. Nemůžu se už dočkat!

Prozraďte, proč že si ještě neužíváte zasloužené penze?

Jak už jsem zmínila, mám nemocného syna, který přestal pracovat a je v invalidním důchodu. Můj důchod je něco málo přes devět tisíc, což sotva pokryje běžné výdaje. Složenky jsou hold neúprosné a zaplatit se musí. Chtěla bych, aby byl Jaroušek aspoň trochu zabezpečený, až tady jednou nebudu. Zatím je o mě naštěstí zájem, tak to ještě nějaký čas musím vydržet a makat!