Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč
Autor: Billa
Potřebujete: 275 g čerstvého listového těsta, 1 balení plátků ementálu, 100 g anglické slaniny, 1 svazek bílého chřestu, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, 5 g másla, sůl a pepř

Postup: Těsto přeneste do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby předehřáté na 190 °C. Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce, oloupejte si 2 cm pod hlavičkou a pokračujte až ke spodnímu konci výhonku. Chřestové pazouchy svažte kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Vařte po dobu přibližně 10 minut. Na těsto umístěte chřest nakrájený na 2cm kousky, proložte slaninou a plátky sýra. Zakysanou smetanu smíchejte s vejci, osolte, opepřete a směsí zalijte koláč. Na povrch naneste tenké plátky másla a pečte 25 minut při teplotě 180 °C. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Koláč nechte ve formě zchladnout a podávejte.

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem
Autor: Billa
Potřebujete: 400g zeleného chřestu, 150 g schwarzwaldské šunky, 4 vejce, 50 g sýra Grana Padano, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bílého vinného octa, 1 bobkový list, sůl a pepř

Postup: Tenké stonky chřestu očistěte a ulomte dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujte je a použijte je později například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svažte kuchyňským provázkem do svazečků a vložte do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponořte chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny. Rozdělte ho do 4 svazečků, každý zabalte do šunky, přendejte do zapékací mísy a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a zapékejte po dobu 15 minut. Mezitím si připravte ztracená vejce: do rendlíku dejte 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvořte ve vodě vír a vyklepněte do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjměte, rozložte na zapečený chřest, opepřete a osolte.

Špenátová polévka s pestem

Špenátová polévka s pestem
Autor: Billa
Potřebujete: 250g listového špenátu, 1 l zeleninového vývaru, 180 ml smetany, 2 žloutky z vajec, 4 lžíce zakysané smetany, sůl a pepř podle chuti

Pesto: 100 ml olivového oleje, 50g čerstvých bazalkových listů, 100 g nastrouhaného sýra Grana Padano, 50 g piniových oříšků, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Do vařícího zeleninového vývaru vložte očištěný špenát. Uvařte doměkka. Horkou polévku rozmixujte ponorným mixérem a zahustěte žloutky rozmíchanými ve smetaně. Na pesto utlučte v hmoždíři nebo rozmixujte ponorným mixérem všechny uvedené ingredience. Po rozdělení do talířů či hlubokých misek ozdobte každou porci lžící zakysané smetany s pestem.

Svěží špenátový salát s jahodami

Svěží špenátový salát s jahodami
Autor: Billa
Potřebujete: 200g směsi listových salátů (rukola, polníček, čekanka), 100g baby špenátu, 100 g jahod, 100 g měkkého kozího sýra

Zálivka: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 lžička francouzské hořčice, šťáva z poloviny pomeranče, sůl a pepř podle chuti

Postup: Listy salátů a baby špenátu propláchněte a nechte důkladně okapat. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Na zálivku zahřejte v kastrůlku všechny přísady a nechte na mírném ohni propojit. Směs listových salátů, špenát a plátky jahod rozdělte na talíře, přidejte kozí sýr a pokapejte vlažnou zálivkou. Ozdobte jarními květy (macešky, sedmikrásky, měsíček lékařský).

Tip: Pokud nejsou jahody vyzrálé, můžete je před přípravou půl hodiny macerovat. Jahody nakrájejte na kousky, zasypte třtinovým cukrem, zalijte portským vínem a přidejte kapku balzamikového octa. Jahody pustí šťávu a získají specifickou chuť. Vzniklý sirup můžete přidat do zálivky.

Zdroj: BILLA