Podívejte se na video z výroby pálené tašky!

Jestli vás zajímá, jak to vypadá, když se vyrábí pravá pálená taška, máte možnost zhlédnout unikátní video z výroby největšího českého výrobce pálené střešní krytiny (společnosti TONDACH) přímo zde.

Tip na výlet: TONDACH Šlapanice u Brna – 18. 4.

Chcete-li zažít atmosféru poctivé tradiční práce na vlastní oči a uši a jste z jihomoravského regionu, pak máte jedinečnou příležitost přijít se s rodinou podívat přímo do výrobního závodu ve Šlapanicích u Brna. Den otevřených dveří se uskuteční v sobotu 18. dubna 2015 od 9 do 14 hodin. Kromě toho, že se dozvíte, kolik kusů tašek dokáže najednou vypálit obrovská pec nebo kde přesně se bere hlína na výrobu tašek, bude pro vás připraven i bohatý doprovodný program včetně soutěže o slevu na vaši novou střechu.

Autor: TONDACH Česká republika s.r.o.


Pokud jste „mimobrněnští“, máme pro vás dobrou zprávu – tento výrobce plánuje dny otevřených dveří také v dalších provozech napříč celou ČR.

Co jste možná nevěděli: Výrobní závod TONDACH Šlapanice u Brna je místem, kde se vyrábí legendární model tradiční pálené tašky zvaný Brněnka.

Kvalitní pálená taška – nyní v jarní akci

Tradiční pálená střešní taška v sobě snoubí styl, krásu, odolnost a kvalitu. Největší český výrobce pravé pálené střešní tašky TONDACH navíc teď na jaře přichází se sezonní nabídkou, v rámci které můžete získat oblíbené modely s výhodnou 30% slevou. Které modely střešní tašky to přesně jsou?

Samba 11 – červená engoba
Figaro 11 – černá engoba
Brněnka 14 – červená engoba
Stodo 12 – měděná engoba


Co je to engoba aneb povrchové úpravy pálené tašky

Engoba představuje jednu z možných povrchových úprav pálené tašky. Při engobování je na tašku ještě před jejím vypálením nanesena speciální keramická směs s rozplavenými jíly obarvenými oxidy železa. Následně dochází k vypálení tašky a slinutí engoby, případně glazury. Glazura vzniká obdobně, pouze směs, která je použita, obsahuje větší podíl sklovitých směsí. Taška s touto povrchovou úpravou dosahuje většího lesku. Díky engobě či glazuře tak mohou vzniknout různé barevné variace modelu tašky, která zároveň získává odolnost vůči usazování nečistot, kyselým dešťům a agresivnímu UV záření.

Malou zajímavostí je, že číslo za názvem modelu pálené tašky zase napovídá, zda se jedná o větší, nebo naopak menší formát pálené tašky – jde totiž o počet kusů potřebný k pokládce 1 m2 střechy.

Autor: TONDACH Česká republika s.r.o.

Plechová versus pálená střešní krytina

Tyto dva typy střešní krytiny bývají nezřídka vzájemně porovnávány, přičemž u plechové skládané krytiny je často dávána na odiv nižší pořizovací cena. Jedním ze zásadních rozdílů, samozřejmě kromě samotného materiálu, je systém uchycení krytiny. V případě plechové střešní krytiny je totiž vždy nutné použít kotvicí prvky – hřebíky nebo šrouby, kterými dochází k perforaci materiálu. Toto místo je pak mnohem náchylnější na protečení vody. Kvůli porušení materiálu dochází právě v těchto místech k brzké korozi, plechová krytina postupně degraduje a zároveň se prohlubuje samotný problém se zatékáním.

A doporučení na závěr? Než se rozhodnete pro konkrétní řešení vaší nové střechy, nic neuspěchejte a zjistěte si maximum informací z více zdrojů.

Pro více informací o Dni otevřených dveří, cenově výhodných akcích na pálenou střešní krytinu i parametrech jednotlivých modelů navštivte www.tondach.cz. TONDACH má pro vás vždy něco navíc.