Zdeněk Škromach

Nedávno chtěl nemocného Stanislava Grosse navštívit, ale dozvěděl se, že expremiér už příliš návštěvy nepřijímá. Zdeněk Škromach se k úmrtí svého někdejšího stranického kolegy vyjádřil na Facebooku. „Ač sluníčkové ráno, tak smutek na duši. Zpráva o smrti Standy Grosse mě nemile zaskočila. Zažil jsem s ním mnoho let v dobrém i ve zlém. Vždy držel slovo a hodně se věnoval své rodině. Život není spravedlivý. Měl jsem toho kluka svým způsobem rád. Věřím, že najde klid v tom politickém nebi. Budeš nám Stando chybět. A tak mi dovolte vyjádřit upřímnou soustrast celé jeho rodině a všem jeho blízkým v tomto nelehkém období.“

Bohuslav Sobotka

"Stanislav Gross byl před 25 lety u obnovení české sociální demokracie a zakládal i sociálně demokratickou mládežnickou organizaci MSD. Patnáct let byl výraznou postavou celostátní politiky jako předseda poslaneckého klubu ČSSD, ministr vnitra a nakonec předseda vlády. Je mi líto, že zemřel v pouhých 45 letech a po tak těžké nemoci. Chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho manželce, dětem a rodině, pro něž je dnešek nesmírně smutným a těžkým dnem. Budu teď hodně myslet na všechno, co jsme se Stanislavem Grossem v sociální demokracii prožili a také na naše poslední setkání, které se odehrálo před několika týdny," vzkázal Sobotka Blesk.cz.

Jan Hamáček

Jan Hamáček v minulosti dělal Stanislavu Grossovi poradce. „Zpráva mě velmi zasáhla, chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast jak manželce Stanislava Grosse, tak jeho dcerám a všem pozůstalým... Stanislav Gross stál v začátku mé politické kariéry a je to velmi smutná zpráva. Patřil k symbolům sociální demokracie, patřil k nejpopulárnějším politikům. V tom politickém životě udělal jednu chybu. Za tu chybu zaplatil, rezignoval a odešel z politiky. Jako se šéfem se mi s ním dělalo velmi dobře... Stanislava Grosse jsem navštívil před pár měsíci. Strávili jsme spolu asi tři hodiny při velmi zajímavé debatě. On se stále zajímal o to, jak funguje politika,“ řekl současný šéf Sněmovny Hamáček České televizi.

Video
Video se připravuje ...

Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám Blesk TV

Karel Březina

Karel Březina a Stanislav Gross byli podobně staří, ale platili za politické rivaly. To však již odnesl čas. „My se Stanislavem Grossem jsme spolu působili v sociální demokracii už někdy od začátku 90. let, nejdříve to bylo v mladých sociálních demokratech, pak jsme spolu např. seděli v Zemanově vládě. I právě díky tomu věku, protože je jen o málo roků starší než já, tak jsme k sobě měli blízko, i když na mnoho věcí jsme měli různé názory, např. na vývoj v Mladých sociálních demokratech. Ale to všechno samozřejmě přebíjí ta událost, co se stala dnes.“

„Velmi dobře působil ideologicky v rámci vedení sociální demokracie... Dokázal lidi stmelovat, vyjednávat věci,“ uvedl Březina v ČT.

František Bublan

Exministr František Bublan o Grossovi promluvil také v ČT: „Měl velmi úspěšnou politickou kariéru, myslím, že byl schopným politikem. Ten závěr trochu pokazil. Ale tak už to v životě bývá, že se něco povede, a něco nepovede. Já doufám, že ta vzpomínka aspoň u nás, co jsme s ním spolupracovali, bude spíš pozitivní. Měl jsem s ním dost úzké pracovní vazby.“

Milan Štěch

"Já na Stanislava Grosse budu vzpomínat v dobrém, protože v době, kdy jsem ještě dělal předsedu odborů, on měl tehdy jako předseda vlády rozhodující podíl na udržení zákoníku práce, a musím říct, že se snažil stanoviska a názory odborů vnímat," řekl České televizi předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Uznával ho prý jako velmi talentovaného politika, který dobře zvládal funkci předsedy poslaneckého klubu a potom i další funkce. "Samozřejmě se asi také ta rychlá kariéra na něm projevila nebo odrazila i v tom negativním slova smyslu, včetně možná poškození zdraví."

Marek Benda

Podle poslance ODS Marka Bendy měl Gross marketingovou schopnost se prodat, vystupovat na veřejnosti, ke všemu říct větu, kterou veřejnost chce slyšet a být za to oblíben. "Byl vystaven zkouškám a pokušením, které byly nad jeho schopnosti a věkovou zkušenost. Funkce ministra vnitra, ale zejména premiéra, to bylo nad jeho osobnostní možnosti, proto to poměrně rychle skončilo," řekl ČT Benda. Na Grossovo premiérské období se podle něj nebude vzpomínat v dobrém, protože "okolnosti s jeho odchodem a pak s rychlým nabytím a výhodným pozbytím akcií vyvolaly tak mimořádnou pachuť".

Miroslav Kalousek

"Zemřel bývalý předseda vlády ČR a předseda ČSSD Stanislav Gross. Je velká škoda každého mladého života. Pomodleme se, ať je mu země lehká a ať ho Pán přijme," napsal místopředseda TOP 09 na Facebooku.

Pavel Kováčik

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik o Grossovi napsal: "Úmrtí v tomto mladém věku je velmi smutnou záležitostí pro všechny. Stanislav Gross se politice věnoval od mládí. Příliš rychle však dospěl k vrcholu, aniž by měl zkušenosti, které nám umožní obstát ve složitých situacích bez větších problémů. Udělal mnohé chyby, za které se v jednom ze svých posledních rozhovorů lidem omluvil. Byl to člověk, který miloval svoji rodinu, práci a život jako takový."

Video
Video se připravuje ...

Byli jsme věční rivalové, vzpomíná na Grosse Bendl Bára Kabátová, Jan Jedlička