Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ONLINE: Zemřel Stanislav Gross, bylo mu 45 let. Bůh si ho vzal k sobě, řekla manželka Šárka

Autor: simao - 
16. dubna 2015
10:10

Zemřel expremiér Stanislav Gross (†45). Podlehl dlouhodobé těžké nemoci. Trpěl amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), která ho uvěznila v jeho vlastním těle. V poslední době se již ani neobjevoval na veřejnosti. Pro Grosse truchlí jeho manželka Šárka i dcery Natálka a Denisa.

++ Gross zemřel po těžké nemoci patrně ve svém domě. Bylo mu 45 let.

++ Manželka Šárka Grossová napsala: Standu si k sobě povolal Bůh

++ Gross byl nejmladším českým premiérem, odstoupil v roce 2005 po kauze kolem svého majetku

++ V pořadu Expremiéři se omluvil.

++ ČSSD prý uvažovala, že Grossovi přichystá stranický pohřeb

++ Vdova po Grossovi Šárka však odpoledne vydala jménem rodiny prohlášení, že pohřeb bude v rodinném kruhu

Zemřel Stanislav Gross
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
16. 4. 2015

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost. Online zpravodajství o úmrtí Stanislava Grosse končí. Další informace a zprávy naleznete opět zítra na Blesk.cz.

 
16. 4. 2015

Světová média a tiskové agentury informují o smrti Stanislava Grosse informativní formou.

 
16. 4. 2015

Pieta za Stanislava Grosse v sídle ČSSD je přinejmenším podivná. Stojí za ní zeď s fotkami politiků a motty strany.

Více se dočtete zde!

 
17:05
16. 4. 2015

"Onemocnění je nevyléčitelné, postupující a končící vždy úmrtím. Průměrná doba přežívání je tři až pět let, ale není výjimkou přežití i 5, 10 a více let. V pokročilých stadiích choroby není nemocný schopen užitečného pohybu, je imobilní, není schopen sebeobsluhy, je nesoběstačný a závislý na péči okolí, ztrácí schopnost přijímat potravu a tekutiny ústy, vázne komunikace a objevuje se zahlenění a poruchy odkašlávání, časté je vdechnutí malého množství potravy nebo tekutiny, kterou není schopen odkašlat, a nápadná dušnost při jakémkoli pohybu. Smrt nastává zpravidla v důsledku respiračního selhání."
Více o nemoci, kterou Gross trpěl, se můžete dočíst zde: Grossova nemoc očima neurologa: Pacient umírá na selhání plic!

 
16:30
16. 4. 2015

Úmrtí Stanislava Grosse se věnují i Mimořádné Bleskové zprávy:

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16. 4. 2015

"Zamotával se do svých vysvětlování a tím si ho budou mnozí pamatovat,"

říká o Grossově politickém odkazu politolog Petr Just. Grossovo zhruba patnáctileté působení v politice tak bude podle něj zužováno na jeho krátké působení v křesle předsedy vlády, které opustil po pouhých osmi měsících kvůli aféře kolem pořízení bytu.

 
16. 4. 2015

Byt a chudý, invalidní strýček Vik: To byla aféra, která zlomila Grossovi politický vaz. Čtěte ZDE Skončil kvůli bytu za 4,2 milionu korun.

 
14:21
16. 4. 2015

"Zemřel vlastně dvakrát: poprvé politicky, podruhé jej dostihla nevyléčitelná nemoc. Nejsem lékař, ale intuitivně cítím, že jeho předčasná lidská smrt s tou stejně předčasnou smrtí politickou může mít přímou souvislost,"

vzkázal ke Grossově smrti Blesk.cz Václav Klaus. Celé vyjádření exprezidenta Klause čtěte ZDE

 
16. 4. 2015

"Znal jsem Stanislava Grosse jako ministra vnitra a jako předsedu meziresortního Ústředního krizového štábu především v souvislosti s 11. zářím a věcmi po něm. Musím říci, že ze své praxe jsem neviděl výkonnějšího a lepšího ministra vnitra, který by dokázal věci spojené s ohrožením republiky a státu řešit takovým způsobem, jak to dokázal Stanislav Gross," uvedl bezpečnostní expert Andor Šándor pro Parlamentní listy. Podle Šándora byl Gross dobrým ministrem i přes svůj věk.

 
13:38
16. 4. 2015

V noci na dnešek zemřel po těžké a dlouhé nemoci pan Stanislav Gross. Jménem rodiny zemřelého žádám média, aby v této těžké chvíli měla pochopení a nevystavovala rodinu a zejména děti dalšímu tlaku, který by umocnil tuto těžkou chvíli. Pohřeb se uskuteční pouze v rodinném kruhu. Rodina zemřelého proto nebude poskytovat žádné další informace a vyjádření,“ napsala Blesk.cz Šárka Grossová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16. 4. 2015

"Prostě nebyl schopen už nic,"

komentuje s hlubokým zármutkem v hlase pro Blesk TV poslední dny Stanislava Grosse paní Hana - Grossova tchyně a maminka Šárky Grossové.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16. 4. 2015

Politická kariéra Stanislava Grosse jako by se nesla v duchu rychle a zběsile. Grossova hvězda vyletěla rychle, podle některých politiků až příliš rychle. Následoval strmý pád. Stanislav Gross zmizel z politiky, v poslední době se však vlivem nemoci stáhl zcela do ústranní. O zhoršení jeho stavu se spekulovalo již delší dobu, upozorňuje ve videu politická redaktorka Blesku Vera Renovica. "V podstatě se nepřiznal k ničemu," dodává ke Grossově veřejné omluvě.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16. 4. 2015

„Přišla jsem jako sousedka uctít památku slavného souseda. Moc jsme je tu nevídali. Časem jsem na něj změnila názor, protože se chtěl napravit,“ řekla Blesk.cz sousedka, která přišla i s vnučkou.

 
16. 4. 2015

Bývalý Grossův přítel kondoluje rodině expremiéra, přidávají se i další. Více na ahaonline.cz Čtetě ZDE

 

Pro Blesk.cz se ke Grossově úmrtí vyjádřil i Petr Bendl (ODS). "My jsme byli velcí rivalové, protože Stanislav Gross byl Středočechem, kandidoval za sociální demokracii ve Středních Čechách," řekl Bendl Blesk.cz. "Ale to, co se stalo, je prostě smutná událost a nezbývá než opravdu upřímně popřát upřímnou soustrast," dodal Bendl.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16. 4. 2015

"Dnešní zprávu jsem přijal s velkou lítostí. Je velká škoda každého mladého člověka. Na místě je se pomodlit a popřát Stanislavu Grossovi, ať je mu země lehká," uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09) v ČT. "Historická hodnocení je třeba dělat z jistého odstupu. Ne pod vlivem této zprávy," pokračoval a dodal: "Měli jsme spolu mnoho rozhovorů, na které vzpomínám rád i nerad."

 
16. 4. 2015

"Politika je u nás nebezpečná profese, otráven být mohl, stejně tak na jeho zdravotní stav mohl mít vliv vleklý stres související s politikou. Viditelní politici jsou u nás štvanou zvěří a mnoho z nich za svoji viditelnost a pozici zaplatí vysokou daň," řekl Parlamentním listům trestně stíhaný exministr a stíhaný exposlanec David Rath, který také býval členem ČSSD.

 
16. 4. 2015

Na smrt Stanislava Grosse již reagují i světová média. Zpravodajské weby poukazují především na to, že byl nejmladším českým ministrem a zemřel ve věku pouhých 45ti let. Pozastavují se však i nad jeho rezignací a okolnostmi Grossova skandálu.

 
16. 4. 2015

Tchýně Stanislava Grosse řekla Blesk.cz, že jeho stav se v poslední době velmi náhle zhoršil. “I když se všichni psychicky připravovali velmi dlouho na to, že se konec blíží, je to pro všechny velmi těžké,“ řekla maminka Šárky Grossové, která dorazila do domu své dcery jen pár minut před ní.

 
16. 4. 2015

"Je mi strašně líto holek a manželky Šárky. Sama to snáším velmi těžce," řekla Blesk.cz zpěvačka Míša Nosková, která je blízkou kamarádkou celé rodiny. Natálka a Denisa Grossová s ní často vystupují. Trávila s nimi i loňské léto na Floridě.

 
12:05
16. 4. 2015

Právě teď přijela do domu Šárka Grossová s oběma dcerami. Když pohřební služba odvážela tělo expremiéra, nebyly doma. Všechny náležitosti zařizovala asistentka, která v poslední době trávila v domě Grossových téměř celé dny.

 
16. 4. 2015

"Je mi líto, že zemřel v pouhých 45 letech a po tak těžké nemoci,"

vzkázal Blesk.cz premiér Bohuslav Sobotka. Vyjádřil upřímnou soustrast Grossově rodině a dodal: "Budu teď hodně myslet na všechno, co jsme se Stanislavem Grossem v sociální demokracii prožili a také na naše poslední setkání, které se odehrálo před několika týdny."

 
12:04
16. 4. 2015

Reportér Blesk TV David Turek u vily Stanislava Grosse: Gross zemřel právě v tomto domě.

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
 
16. 4. 2015

Vzpomínka politického komentátora Bohumila Pečinky na zpověď Stanislava Grosse, který se omlouval za svůj hořký politický konec. "Viděli jsme člověka, který se loučí se světem, bilancuje a snaží se veřejnosti o sobě něco pěkného říct. Nebo alespoň požádat o omluvu všechny, které zklamal. Grossovo nečekané vystoupení mohlo skutečně vyvolat emoce – od soucitu po odpuštění, kdyby...," napsal Pečinka pro Reflex. Čtěte ZDE

 
16. 4. 2015

Pohřební služba právě opustila rodinný dům Grossových.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:54
16. 4. 2015

Průběh zákeřné nemoci Stanislava Grosse byl velmi rychlý. Propukla u něj přitom nenápadně - problémy s hybností pravé ruky. Více ZDE››

 
16. 4. 2015

U Stanislava Grosse se jeho nemoc ALS postupně rozvíjela. Začalo to přitom problémy s pravou rukou. Čtěte ZDE 

 
16. 4. 2015

S pohřební službou před domem jednala asistentka, která se v posledních měsících o Grosse, dům i domácnost starala.

 
16. 4. 2015

Expremiér Vladimír Špidla vyzdvihl Grosse i jako někdejšího ministra vnitra. „Byl to mimořádně politicky talentovaný člověk a chápal, že ČSSD není nějaká obdoba komunistické strany. Byl u řady významných rozhodnutí sociální demokracie. Když byly velké povodně, tak tuto situaci jako ministr vnitra zvládl,“ řekl Špidla iDNES.cz.

 
11:39
16. 4. 2015

Do domu Grossových v pražském Slivenci dorazila před pár minutami pohřební služba, která bývalého premiéra zaopatří na poslední cestu. ČSSD se zřejmě dohodne s manželkou Šárkou na podobě smutečního rozloučení.

 
16. 4. 2015

Sejít se s Grossem chtěl v poslední době i další expředseda ČSSD, Jiří Paroubek. Nepodařilo se. Kdy Grosse viděl naposledy? „Naposledy to bylo v červnu minulého roku na premiéře muzikálu, to jsem byl překvapen změnou jeho zdravotního stavu k horšímu. A pak v těch posledních měsících, kdy jsem se s ním chtěl setkat, tak myslím, že on velký zájem o to vídat lidi neměl. Už asi chtěl, aby si ho pamatovali takového, jaký byl,“ sdělil Paroubek Blesk.cz.

 
16. 4. 2015

Na Facebooku se ke smrti Stanislava Grosse vyjádřil i senátor za ČSSD Zdeněk Škromach.

"Ač sluníčkové ráno, tak smutek na duši,"

napsal Škromach, který chtěl Grosse nedávno navštívit. Zjistil však, že Gross již příliš návštěvy nepřijímá. Stav expremiéra se postupně zhoršoval.

 
16. 4. 2015

Jeden z posledních rozhovorů Stanislava Grosse. Natáčel se v divadle po premiéře muzikálu, v němž hrály jeho dcery. Měl z nich velkou radost a byl na ně hrdý...

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16. 4. 2015

„Měl velmi úspěšnou politickou kariéru, myslím, že byl schopným politikem. Ten závěr trochu pokazil. Ale tak už to v životě bývá, že se něco povede, a něco nepovede. Já doufám, že ta vzpomínka aspoň u nás, co jsme s ním spolupracovali, bude spíš pozitivní. Měl jsem s ním dost úzké pracovní vazby,“ řekl o Grossovi v České televizi exministr František Bublan.

 
16. 4. 2015

Pražský zastupitel Karel Březina na Grosse vzpomíná také v dobrém. Ve všem se sice neshodli, platili občas za rivaly, ale spojoval je poměrně nízký věk. „I právě díky tomu věku, protože je jen o málo roků starší než já, tak jsme k sobě měli blízko, i když na mnoho věcí jsme měli různé názory, např. na vývoj v Mladých sociálních demokratech. Ale to všechno samozřejmě přebíjí ta událost, co se stala dnes,“ uvedl Březina v ČT a o Grssovi pronesl: „Velmi dobře působil ideologicky v rámci vedení sociální demokracie... Dokázal lidi stmelovat, vyjednávat věci.“

 
16. 4. 2015

Na poslední muzikálové premiéře své dcery Natálky minulý měsíc nemocný Stanislav Gross (+45) chyběl. Už totiž nechodil. Co o něm prozradila jeho žena Šárka? Podívejte se na video!

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16. 4. 2015

Nedávno Grosse navštívil současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), o návštěvě ale nechtěl mluvit, označil ji za soukromou. Více zde >>>

 
16. 4. 2015

„Zpráva mě velmi zasáhla, chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast jak manželce Stanislava Grosse, tak jeho dcerám a všem pozůstalým... Stanislav Gross stál v začátku mé politické kariéry a je to velmi smutná zpráva. Patřil k symbolům sociální demokracie, patřil k nejpopulárnějším politikům. V tom politickém životě udělal jednu chybu. Za tu chybu zaplatil, rezignoval a odešel z politiky. Jako se šéfem se mi s ním dělalo velmi dobře... Stanislava Grosse jsem navštívil před pár měsíci. Strávili jsme spolu asi tři hodiny při velmi zajímavé debatě. On se stále zajímal o to, jak funguje politika,“ řekl současný šéf Sněmovny Hamáček České televizi.

 
16. 4. 2015

Jedna z posledních rodinných fotek, kterou zveřejnila Šárka Grossová na svém Facebooku. Loni v říjnu společně vyrazili do Francie, kde navštívili Disneyland.

 
16. 4. 2015

Jako představitele nadějné nastupující generace politiků v 90. letech zmínil Grosse i prezident Václav Havel, hovořilo se o něm jako o „korunním princi“ někdejšího předsedy ČSSD Miloše Zemana.

 
16. 4. 2015

„Pan prezident v této těžké chvíli vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Prezident Zeman šel v únoru 1996 Stanislavu Grossovi a jeho partnerce Šárce za svědka.

 
16. 4. 2015

Ještě včera měla jeho mladší dcera Natálka vystoupení v klubu Solidní nejistota. Táta už dlouho na její vystoupení nemohl chodit. Fandil jí aspoň na dálku. Když se Natálka včera vrátila domů, zbývaly jejímu tátovi už jen poslední hodiny života...

 
16. 4. 2015

Gross zemřel patrně doma, kvůli své nemoci ztrácel schopnost pohybovat rukama, pomáhala mu asistentka.

 
16. 4. 2015

„Standu si k sobě povolal Bůh,“ napsala Blesk.cz v esemesce jeho manželka Šárka Grossová.

 
10:48
16. 4. 2015

V noci ze středy na čtvrtek zemřel expremiér Stanislav Gross. Bylo mu 45 let. Podlehl těžké nemoci ALS, amyotrofické laterální skleróze, s níž několik let bojoval. Zpráva o jeho úmrtí přišla ve čtvrtek dopoledne. Informaci o jeho úmrtí potvrdila i mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Vše o jeho nemoci: Jak se projevuje, jaký je průběh a jaké jsou možnosti léčby najdete ZDE>>>