Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman naštval Peroutkovu vnučku: Nehorázné! Podá žalobu

Vnučka Ferdinanda Peroutky žádá omluvu po prezidentu Zemanovi.
Vnučka Ferdinanda Peroutky žádá omluvu po prezidentu Zemanovi.  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
15. dubna 2015
23:05

Prezident Miloš Zeman tvrdil, že četl článek od Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“. Zatímco hradní mluvčí Jiří Ovčáček tento článek nadále neúspěšně hledá, Peroutkova vnučka Terezie Kaslová chystá žalobu na ochranu osobnosti.

„Prezident osočil člověka, který se nemůže bránit. Proto jsem se rozhodla k tomu kroku,“ řekla Terezie Kaslová webu Lidovky.cz, který na žalobu upozornil. Všechny urážky svého dědečka Ferdinanda Peroutky prý odmítá. S žádostí o pomoc se obrátila na právníka Františka vyskočila.

Značný rozruch vzbudil Zemanův výrok: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.‘“

Vnučka Peroutky: Dědeček se nemůže bránit

K Peroutkovi se pak Zeman i jeho mluvčí Jiří Ovčáček vyjadřovali ještě několikrát. A zatímco Zeman tvrdí, že článek od Peroutky skutečně četl, současný vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský tvrdí, že žádný takový článek s titulkem „Hitler je gentleman“ neexistoval a neexistuje. U druhé části výroku se pak Zeman také příliš netrefil. Peroutkovi připsal slova, která sepsal Jan Stránský, i když pod pseudonymem Petr Bílý.

„Je to velmi silné osočení, já bych řekla nehorázné, a myslím, že jsou věci, které si člověk nemá nechat líbit. Navíc postupem doby pan prezident svá tvrzení umocňuje, vytrhuje věty z kontextu a říká, co ještě horšího ten Peroutka udělal,“ řekla iDNES.cz vnučka Ferdinanda Peroutky, která upozorňuje, že soudy nejsou její hobby a vše prý značně zvažovala. „Ale dědeček je mrtvý, bránit se nemůže. Myslím si, že člověk si nemůže nechat všechno líbit. Kdyby pan prezident řekl ano, je to chyba, asi jsem se spletl, je mi líto, tak bych samozřejmě žalobu nepodávala,“ dodala Terezie Kaslová.

 

tgbb. ( 17. dubna 2015 12:50 )

Na večerních školách Marxizmu-Leninizmu (VUML) se učilo, že Peroutka chválil Hitlera. Učební osnovy vytvořilo přímo ideologické oddělení ÚV KSČ. Tak v čem je problém? Tyto texty už nejsou k sehnání?

tgbb. ( 17. dubna 2015 12:46 )

Na večerních školách Marxizmu-Leninizmu (VUML) se učilo, že Peroutka chválil Hitlera. Učební osnovy vytvořilo přímo ideologické oddělení ÚV KSČ. Tak v čem je problém?

sutana ( 16. dubna 2015 14:24 )

borka30:brugal není ovar ,on je sprostej HŇUP.

sutana ( 16. dubna 2015 14:22 )

Jak víš ,že lhal???

sutana ( 16. dubna 2015 14:20 )

Zeman má pravdu ve všem. Peroutka byl stejný (neůplatný ,křišťálově čistý)jako dnešní novináři.Žádná modla - obyčejný novinář.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa