Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řecko: Příliš nelegálních imigrantů! A hrozící referendum o odchodu z eurozóny

Řecký premiér Alexis Tsipras
Řecký premiér Alexis Tsipras  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
16. dubna 2015
05:46

Pokud Atény nezískají od věřitelů v eurozóně další finanční pomoc, přijde možná na řadu referendum o dalším směrování zadlužené země. Řecká vláda však také požádala EU o pomoc kvůli přílivu imigrantů.

„Ačkoli jsme dostali mandát lidu, abychom neustupovali, nebylo by na škodu se ho zeptat, když jde o rozhodnutí historického charakteru o směrování země,“ prohlásil řecký ministr Flamburakis pro případ, že by Řecko nedosáhlo dohody s mezinárodními věřiteli na uvolnění dalších půjček Aténám. Flamburakis, který je poradcem premiéra Alexise Tsiprase, zároveň ve středu v řecké televizi Ant1 vyloučil možnost předčasných parlamentních voleb s tvrzením, že by neměly žádný smysl.

„Věřitelé se snaží o co největší nátlak, aby toho dostali co nejvíc. Ne proto, že si myslí, že to je řešení pro řeckou společnost a ekonomiku, ale proto, že si chtějí v podstatě vynutit cestu nastolenou před pěti lety, která se ukázala jako katastrofální,“ tvrdil ve středu Flamburakis.

Řecký činitel zdůraznil, že vláda neustoupí v otázkách, které považuje za zásadní. „Co máme podepsat? Snížení platů a důchodů? Hromadné propouštění?“ reagoval Flamburakis na podmínky, na nichž ovšem trvají právě věřitelé. „Nepřipadá v úvahu, aby partneři neustoupili. Pokud Řecko vystoupí z eurozóny, draze za to zaplatí,“ varoval.

Řecku docházejí peníze a bez získání dalších miliard eur od věřitelů mu hrozí státní bankrot. Řecké vládě dojdou rezervy patrně po 20. dubnu. Vláda si údajně může ještě pár týdnů vypomáhat jednorázovými opatřeními, zejména stahováním hotovostních rezerv státních podniků.

Bez brzké dohody s eurozónou ale budou Atény nuceny vybrat si mezi tím, zda na konci měsíce vyplatí mzdy a důchody v sumě asi 1,6 miliardy eur, nebo uhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) příští měsíc další splátku dluhu.

Další řecký problém: Imigranti

Další problém, který Řecko trápí, jsou nelegální přistěhovalci. Řecká vláda ve středu vyzvala Evropskou unii, aby jí podala pomocnou ruku. Počet imigrantů se v prvních třech měsících roku více než ztrojnásobil. „Vyřešit to sami nemůžeme, řešení musí najít EU,“ řekl ministr Flamburakis v řecké televizi Ant1. „Je to evropský problém,“ dodal, aniž upřesnil, jak by pomoc měla vypadat.

Řecko se stejně jako ostatní země EU ve Středomoří potýká s obrovským přívalem migrantů, kteří se snaží dostat do Evropy na lodích z Afriky a Blízkého východu. Naposledy v pondělí večer jich zřejmě stovky zahynuly při ztroskotání jejich lodi směřující do Itálie.

Více než 10.000 jich přistálo v prvních třech měsících roku v Řecku, což je ve srovnání s 2.863 za stejné období v loňském roce mohutný nárůst. Příliv běženců představuje podle agentury Reuters další problém pro ministerského předsedu Alexise Tsiprase, jehož státu hrozí bankrot. Vláda v úterý vypracovala krizový plán, jak se vypořádat s přívalem migrantů, za který může zejména zhoršující se konflikt v Sýrii. Program zahrnuje opatření k přesunu nově dorazivších uprchlíků z ostrovů do shromažďovacích středisek v kontinentálním Řecku a udělování azylu syrským uprchlíkům, kteří splňují kritéria.

Vláda však již uzavřela jedno uprchlické centrum u Atén kvůli podezřelému případu sebevraždy jednoho z přistěhovalců a umožnila migrantům se přemístit do centra řecké metropole, za což si vysloužila další kritiku napříč politickým spektrem.

Zobrazit celou diskusi