Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Revoluce v dopravním létání: Němci chtějí v nouzi ovládat letadla ze země

Po zřícení letadla Germanwings Němci požadují možnost ovládat letadla ze země.
Po zřícení letadla Germanwings Němci požadují možnost ovládat letadla ze země.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
15. dubna 2015
16:24

Německý úřad řízení letového provozu DFS na základě zkušenosti se zřícením letounu Germanwings vyzval letecké firmy a úřady k vyvinutí technologie, která by v krajním případě umožnila ovládat letadla ze země a navést je na přistání. Podle úřadu by přitom šlo navázat na výsledky výzkumného projektu EU z let 2006–2009, který se takovou možností zabýval.

„Musíme přemýšlet o tom, co bude po dnešní technologii, a také o ovládání ze země,“ prohlásil dnes na tiskové konferenci šéf DFS Klaus-Dieter Scheurle. Nová technologie by podle něj mohla být zavedena v příštím desetiletí.

Už po teroristických útocích z 11. září 2001 EU zahájila projekt Sofia (Safe automatic flight back and landing of aircraft). Během něj se v simulátoru testovaly možnosti ovládání uneseného letadla ze země. Programu se zúčastnilo několik národních úřadů řízení letového provozu a leteckých firem.

Při katastrofě letounu Germanwings z 24. března druhý pilot navedl stroj letící na trase z Barcelony do Düsseldorfu zřejmě úmyslně ke zřícení ve francouzských Alpách. V troskách boeingu zahynulo všech 150 lidí na palubě.

andorea ( 15. dubna 2015 17:24 )

A pak příjde nějaký hacker ...

tuba24 ( 15. dubna 2015 16:58 )

ked pilot bude chciet znicit lietadlo, tak to urobi. Staci par krat necitlivo pouzit rudder pedale a chvost sa odtrhne (tak sa zrutil AA let 587 v 2001). Pilot ma tucty roznych sposobov ako leitadlo znici a ani ovladanie zo zeme nepomoze.

hofihofi ( 15. dubna 2015 16:43 )

Uz vidim ten rev pilotu, kdyz jim znemozni ovladat letadlo z kabiny a seknou s tim do zeme, vzdyt je to totez, staci se nabourat do systemu, hacknout, tim se nic nevyresi a bude to jeste horsi, navic se zeme dozvida o malerz v kabine dlougo potom, tak jak chteji zasahovat. tam jde o minuty a to na zemi nepoznaji,

Zobrazit celou diskusi