Redaktor Blesk.cz toto kouzelné místo navštívil v právě vrcholící lyžařské sezoně. Odměnou mu byly slunné lyžařské svahy, úchvatné termální koupaliště i výlety na běžkách a sněžnicích.

Lyžování na jižních svazích Alp je jiné než kdekoliv jinde. Kromě sněhu, kterého je přes nižší polohu (nejvyšší vrchol Dobrač 2016 m n. m.) požehnaně, se při něm totiž doslova utápíte ve slunečních paprscích. Svítí tu průměrně 300 dní v roce. V pozdních hodinách na konci sezony to sice může znamenat i těžší sníh, ale odpočinek na svahu si díky tomu můžete užít klidně v tričku.

Kdy je to tu nejlepší?

Za výšlap na sněžnicích vás hora Dobrač odmění nezničenou přírodou
Autor: Adam Jaroš a Region Villach
Ve Villachu mají turistickou sezonu po celý rok. V zimě a na jaře sem míří lyžaři, v chladnějším počasí jsou cílem místní lázně a v létě jsou místní jezera vyhlášeným centrem vodních sportů. Díky azurové vodě vyhřáté sluníčkem a plážím s jemňoučkým pískem se regionu přezdívá alpský Karibik. Voda ve Faakersee, Ossiachersee, nebo Wörtersee v létě dosahuje okolo 29 °C a od jihu sem vane teplý středomořský vzduch. Gerlitzen se v létě mění na ráj letců na padáku, kteří tu mají několik půjčoven a škol pro začátečníky.

Tip: Ať už sem přijedete kdykoliv, zajděte si do informačního centra pro kartu Kärnten Card. Stojí sice pro dospělého 36 eur, ale otevře vám brány do více než 100 možných výletních cílů včetně muzeí, hradů, zoologických zahrad nebo na výletní lodě. To všechno pak máte zdarma.

Lyžování jako v solárku

Na vrchol Gerlitzen vás vyveze lanovka Kanzelbahn
Autor: Adam Jaroš a Region Villach
V okolí Villachu se nachází hned několik perfektních lyžařských středisek. Přímo nad městem se tyčí Dreiländereck ležící přímo na hranici Slovinska, Itálie a Rakouska a na druhé straně Gerlitzen. O něco vzdálenější je pak rozsáhlé středisko Nassfeld. My jsme zůstali ve středisku Gerlitzen, kde byly sněhové podmínky nejlepší a navíc tu můžete lyžovat ze špičky hory do všech stran a v průběhu dne kopírovat pohyb slunce, takže svítí vždycky na vás. Na 40 kilometrů sjezdovek a 15 vleků se tu střetává na špičce hory, ze které máte perfektní výhled snad na celé Korutany včetně krásných jezer Ossiacher a Faaker See a při lyžování vidíte do Slovinska i Itálie. Za tento luxusní výhled a sluneční lázně zaplatíte s celodenním skipasem 1160 Kč pro dospělého a 580 Kč pro dítě.

Divoká příroda s profesionálním servisem

Vrch Dobrač je přírodní rezervace s nádherným výhledem
Autor: Adam Jaroš a Region Villach
Ani běžkaři a nelyžaři nemusí sedět doma. Magnetem pro ně je hora Dobrač, která měla na vrcholu v minulosti vlastní lyžařský areál, ale dnes je tu přísně chráněná přírodní rezervace. Vleky se prodaly do Ruska a po svazích se teď prohání jen jeleni a horské kozy. V informačním středisku si tu můžete proti vratné záloze zdarma půjčit třeba sněžnice a vyrazit do dnes již ničím nerušené přírody. O komfort a dobrý oběd ale kvůli pozorování lesní zvěře a přírodních scenerií nepřijdete. Na hoře stále funguje několik výletních horských chat s občerstvením.

V nižších partiích Dobrače pak najdete skokanské a běžkařské centrum Alpen Arena s několika skokanskými můstky a výchozím bodem pro síť pečlivě připravených běžkařských tras. S celkovou délkou 5 kilometrů se sice stopy nedají s českými srovnávat, ale část je uměle zasněžovaná a v noci osvětlená. A na kolečkových lyžích se tu dá jezdit i v létě. Zkrátka profesionální. Navíc tu s trochou štěstí můžete potkat skokany Thomase Morgensterna a Martina Kocha, kteří zde začínali a teď nad centrem drží patronát.

Po sportu relax v lázních

Lázně KärntenTherme najdete v moderní budově. Obří horká vířivka přijde po lyžování vhod
Autor: Adam Jaroš a Region Villach
Villach leží na tektonickém zlomu a kromě mírných ale poměrně častých zemětřesení tu díky tomu pramení léčivé horké prameny. Právě do nich se můžete po sportovním výkonu naložit. Kouzelné jsou především lázně Kärntentherme. Místní aquapark v ultramoderní budově disponuje třeba takovými libůstkami, jako jsou tobogány, plavecký bazén, nebo vířivky pod širým nebem.

Obzvlášť po náročném sportovním dni přijde vhod saunový svět na střeše lázeňského domu, kde si po prodělané sauně a saunové show odpočinete v horké bublinkové lázni s výhledem na horské velikány a v horké vodě se necháte zasypávat sněhovými vločkami. Co může někoho zastavit je snad jen fakt, že vás do smíšené sauny na střeše nepustí s plavkami. Musíte do naha.

Fotogalerie
13 fotografií