Šabatová se ohání slovy, jako je diskriminace, tvrdí, že byt sice nemusíme pronajmout každému, nesmíme ale říkat, že je to proto, že jde o Roma. Myslet si to ale můžete. Už to je tak trošku právní problém, na který upozorňuje i zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček v Lidových novinách.

Křeček se ale do Šabatové pustil i kvůli dalším věcem. Podle něj nejde v případě Romů o předsudky, ale o zkušenost. Argumentuje jednoduše. "Je diskriminací to, že řidiči-senioři musí od určitého věku předkládat policii zvláštní potvrzení o zdravotním stavu? Je s nimi bezpochyby z důvodu věku zacházeno méně příznivě než s jinými osobami. Všichni Romové opravdu neničí byty, ale stejně tak všichni senioři nezpůsobují dopravní nehody."

Lidé se podle Křečka prostě bojí, že mu Romové byt vybydlí. Za vším stojí zkušenosti, které sice nemá podpořené statistikou, ale nebránil by se jí. "Toto negativní očekávání vycházející z obecné zkušenosti mohlo být v konkrétním případě neodůvodněné, ale zkušenost (nikoliv předsudek!) prostě nelze z chování jednotlivců, ale například ani obcí vyloučit," uvedl Křeček v deníku Lidové noviny.

"Náprava ovšem není v arogantním přehlížení nebo popírání zkušenosti tisíců spoluobčanů, ale v nahrazení této zkušenosti zkušeností jinou. O což se musí postarat především sami Romové," dodal Křeček.