Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Americký miliardář: Ať si zadlužení Řekové jdou, euru to pomůže

Řecký ministr financí Varufakis a premiér Tsipras
Řecký ministr financí Varufakis a premiér Tsipras  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
1. dubna 2015
09:40

Zadlužené Řecko jedná s evropskými věřiteli o miliardách na umoření svých dluhů, dohoda je však stále ve hvězdách. Odchod Řecka z eurozóny by přitom mohl být pro měnovou unii a její měnu v konečném důsledku pozitivní změnou. Řekl to dnes proslulý americký investor a miliardář Warren Buffett.

Řecku hrozí opuštění eura v případě, že mu mezinárodní věřitelé v čele s eurozónou neposkytnou nové úvěry a Athény nebudou schopny vyrovnat splatné závazky. „Pokud to dopadne tak, že Řekové odejdou, nemusí to být pro euro nic špatného,“ komentoval řecké problémy miliardář Warren Buffett v americké televizní stanici CNBC.

„Grexit“, jak se v mezinárodním slangu označuje případný odchod Řecka z eurozóny, by ostatní členské země mohl podle Buffetta přimět k dohodě o lepších pravidlech pro veřejné finance. „Jestliže se tím všichni naučí, že pravidla něco znamenají, a pokud dospějí k dohodě o fiskální politice či něčem podobném a budou ji myslet vážně, mohla by to být dobrá věc,“ citovala Buffetta, šéfa investiční společnosti Berkshire Hathaway, agentura Reuters.

Řecko už několik týdnů jedná se zástupci věřitelů o podmínkách uvolnění zbylých zhruba sedmi miliard eur (193 miliard Kč) z dohodnutého úvěrového balíku a dohoda stále není na obzoru. Věřitelské instituce považují navržený seznam reforem, které jim Řecko předložilo, za nedostačující a málo konkrétní.

Řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis přitom tvrdí, že Řecko dosáhne dohody s mezinárodními věřiteli o seznamu požadovaných reforem příští týden. Mezinárodní věřitelé dohodou podmiňují uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního záchranného programu pro zadlužené Řecko. „Dohoda bude uzavřena o velikonočním týdnu,“ sdělil ministr televizi SKAI. Velikonoční neděle letos v řecké pravoslavné církvi připadá na 12. dubna.

ivoadler ( 1. dubna 2015 12:58 )

 Buffett má recht. Já to říkám už delší dobu: Řecko nemá v eurozóně co dělat a není samo. Státy, které nejsou v eurozón nijak ekonomicky nestrádají - Británie, Norsko, Dánsko. Vystoupení z eurozóny by Řecku jen pomohlo a euru taky.

antiall ( 1. dubna 2015 12:40 )

 Stary žralok Warren, jestli něco pomůže EU, tak to pomůže hlavně americkému byznysu a nejvíc investorům jeho typu.

tgbg ( 1. dubna 2015 12:15 )

Ať táhnou z EU. Komunistické mrtvoly.

tubka.jentak.jen. ( 1. dubna 2015 12:13 )

jó, škoda že už nežije ONASIS, ten by to za Řeky zatáh cash a merglovou s holantem by kopl do pr.dele, přitom by mu zahrál mikis teodorakis veselou piesonku

Zobrazit celou diskusi