Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sbohem, armádo! Američtí dragouni opustili Prahu

Autor: ČTK ljš - 
1. dubna 2015
06:48

Kasárna v pražské Ruzyni opustila první část amerického vojenského konvoje. Z bran za doprovodu policie vyjela v 05:30. Další dvě kolony s vojáky a technikou by měly z kasáren, ve kterých Američané strávili dvě noci, odjíždět v hodinových intervalech. Hranice s Německem překročí poslední z nich v Rozvadově před polednem. Poté zamíří na základnu Vilseck v Bavorsku.

Asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel se přes Česko vrací ze cvičení v Pobaltí. Po celé trase je od neděle vítaly tisíce lidí. Jenom do ruzyňských kasáren přišlo za vojáky a jejich technikou až 20 000 lidí. Odpůrci byli oproti původním obavám příznivců v menšině. Úterý vojáci strávili v Praze, kde pro ně byly uspořádány koncerty. Část z nich odjela do Plzně uctít své kolegy, kteří padli při osvobozování Československa v roce 1945.

„Přes Plzeň povede i dnešní cesta konvoje. Američané mají ale v plánu již jenom jednu technickou zastávku na kontrolu vozidel a případné dotankování,“ řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Zastavovat se nebudou ani u Rokycan, kde vedla na konci druhé světové války takzvaná demarkační linie. Na ní se tehdy americká vojska při osvobozování Československa podle dohody se Sovětským svazem zastavila.

Poslední kolonu měly chvíli doprovázet dvě stíhačky Gripen. „Ministr obrany spolu s náčelníkem generálního štábu armády vydali příkaz pro naše gripeny, aby doprovázely kolony na 107. kilometru někdy mezi 09:00 a 09:20 na tři až pět minut,“ řekl ráno v České televizi zástupce náčelníka generálního štábu František Malenický. Podle něj měli piloti předat vzkaz ministra obrany a náčelníka generálního štábu české armády, že se s nimi loučí a přejí jim šťastnou cestu zpátky do Bavorska. Mluvčí generálního štábu Jan Šulc ale ČTK později řekl, že byl tento plán zrušen kvůli silnému větru.

Video Spojenecká armáda v Česku: Velký sestřih jejich spanilé jízdy! - Blesk.cz, infobiro.tv
Video se připravuje ...

Příznivci konvoje očekávají, že lidé dnes opět budou na vojáky čekat podél trasy. Poslední akce je naplánována na Rozvadov, kde by měla vyrůst barikáda. Ta má americký konvoj symbolicky zadržet v Česku. Organizátoři tak chtějí dát najevo, že si přejí trvalou přítomnost americké armády v Česku.

osetrovatel_pavla219 ( 1. dubna 2015 18:20 )

Jak to, že odjíždí?! Vždyť komoušská pakáž tvrdila, že nás přijeli okupovat a jsou tu "dočasně" jako rusáci od r.1968, kteří zde smrděli 22 let! A oni mizí po 3 dnech?!

olkl ( 1. dubna 2015 13:42 )

průměrný, nebo spíše podprůměrný bolševik ne...Ale inteligentní člověk ví, co jsi za rudého blba!!!

olkl ( 1. dubna 2015 13:35 )

Jo ty komunisto! dej si sem zase pětistránkové blitiny, ať to tu uzavřeš...V Kremlu s tebou budou spokojení a vyděláš si aspoň 10 RUB. Jsi zamindrákovaný bolševik, který se v důchodu kope do zadku! Chudáčku, tebe ten život musí sr.át!!! Tak umři a budeš mít klid!

olkl ( 1. dubna 2015 13:30 )

olkl ( 1. dubna 2015 13:28 )

Rudé koko.ty chápat nelze!!!

Zobrazit celou diskusi