Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda chystá změny: Víc dálnic a rychlejší silnice

Autor: ČTK, zrk - 
1. dubna 2015
06:43

Z rychlostních silnic se stanou dálnice, kterých tak Česko bude mít o 450 kilometrů víc. A na některých silnicích I. třídy se bude smět jezdit rychlostí 110 km/hod. To jsou novinky na příští rok.

Rychlostní silnice mají podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) zmizet už od začátku příštího roku. Dálniční síť se tím rozšíří ze současných 750 km na asi 1 200 km. Podle ministra už nyní až 90 procent těchto silnic splňuje parametry dálnic a ostatní se zrekonstruují. Kvůli změně bude nutné vyměnit zhruba 480 dopravních značek, což může vyjít až na tři miliony.

Další změnou pak má být zvýšení povolené rychlosti na 150 kilometrech silnic I. třídy, které budou nově určeny značkou silnice pro motorová vozidla, z 90 na 110 km/hod. Návrh zákona je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení.

Co se má také změnit

Vzhled značky upozorňující na odpočívadla – přibýt má název firem provozujících zde služby a vzdálenost k čerpací stanici.

Sankce za znečištění či poškození komunikace od obcí až na 200 tisíc korun.

Pravidla pro odtah vozidla a přesnější definice zákazu odstavení vraku na komunikaci.

Pravomoc obcí omezit nebo zakázat novou značkou vjezd nákladních vozidel nad 12 tun po silnicích II. a III. třídy, které nejsou pro takovou zátěž stavěny.

Zobrazit celou diskusi