Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Létá speciálem za rodinou: První průšvih prezidenta Kisky!

Slovenský prezident Andrej Kiska v letadle
Slovenský prezident Andrej Kiska v letadle  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao - 
30. března 2015
18:19

Slovenský prezident Andrej Kiska čelil v posledních dnech dotěrným otázkám na jeho první větší přešlap od doby, kdy nastoupil do funkce. Slovenská média řeší, proč létá i za rodinou speciálem. Kiska však pro to má zdůvodnění. Prý ho o to doslova prosil sám ministr vnitra...

Před rokem na konci března zvítězil v prezidentských volbách na Slovensku. A svou popularitu si drží. Prezident Andrej Kiska však teď čelí prvnímu většímu skandálu, který rozpoutal slovenský časopis Plus 7 dní. Podle něj létá Kiska i za rodinou vládním speciálem. A cestuje tak pohodlně za peníze daňových poplatníků.

Stejně jako český prezident Zeman, i Kiska absolvuje ve svém úřadu cesty do slovenských krajů. "Rekordy s osmnácti návštěvami však láme Prešovský kraj, odkud zřejmě jen shodou okolností prezident pochází a kam se většinou ve čtvrtek po poledni vrací na prodloužené víkendy vládním speciálem domů za manželkou a dětmi," upozornila Pluska.sk. 

Využívat soukromé letadlo si Kiska ostatně zvykl již jako úspěšný podnikatel, teď ho však vyměnil za státní, upozornil web. Plus 7 dní pak na své titulce uveřejnil koláž "letce Kisky", jeden víkend prý slovenské daňové poplatníky přijde na částku okolo 4 800 eur. Letová hodina do Popradu stojí 1 200 eur, jenže piloti se údajně pro Kisku vrací, takže cestu absolvují čtyřikrát.

Kiskovy první větší kauzy se rychle chytla i další slovenská média. A tak měl prezident, který má celkem čtyři děti (dospělé Andreje a Natálii a malé Veroniku a Viktora), rázem co vysvětlovat. "Upřímně, když se řeší přeprava, tak tu řeší Úřad pro ochranu veřejných činitelů. Prezident jen řekne: ´Potřebuji se dostat tam a tam´. A úřad rozhoduje, co, kde a jak. Paradoxně jsem se velmi usmál, když mi vysvětlili, jen prosím vás nikam nejezděte vlakem, protože neexistuje dražší přeprava jako vlak. Protože každá stanice, nadjezd, tunel musí být zabezpečené. Vše musí být zabezpečené. Je na úřadu, aby zvolil správnou formu přepravy," uvedl charismatický prezident Kiska v rozhovoru pro televizi RTVS.

Nad cenou za let se prý nezamýšlel. A tvrdí, že právě o leteckou přepravu ho prosil ministr vnitra Kaliňák. "Když jsme spolu ještě dávno, na začátku s ministrem diskutovali, on mě prosil, abych někdy využíval i tento typ, i když obava vstupovat do toho starého letadla je někdy na místě," dodala hlava slovenského státu. Která se mimochodem oslavy 70. výročí od konce druhé světové války a vojenské přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě na rozdíl od Miloše Zemana nezúčastní.

radkapatka2014 ( 30. března 2015 20:18 )

Je to prostě úžerník !

radkapatka2014 ( 30. března 2015 20:17 )

radkapatka2014 ( 30. března 2015 20:17 )

moiaza ( 30. března 2015 20:13 )

Ať si každý zamete před svým prahem! Myslíte si, že naší politici jsou menší mafiáni? Kde žijete? Kiska je jen slabým odvarem naších prolétářů.

suov ( 30. března 2015 19:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa