Inzerce psů je všudypřítomná a najít správný inzerát se zdá ve spleti nabídek zhola nemožné. Proto jsou některé stránky s nabídkami vybavené vlastním vyhledáváním. Je několik možností, jak si inzerci psů profiltrovat a najít snadněji to, co hledám.

Inzerce psů soukromých chovatelů

Při výběru inzerátu je dobré mít vyjasněná základní fakta – tedy jaké plemeno a stáří psa hledám a jaká je finanční částka, kterou jsem ochoten do psa investovat. Další otázka je, pro jaký účel je pes určený.

Lze se setkat s nabídkou speciálních plemen, již cvičených k určitým účelům. Tomu však odpovídá i cena zvířete. Kupujete i vlastnosti a ty zvedají cenu. V tomto případě je dobré si prodávajícího prověřit. Ten, kdo se zabývá takto specializovaným prodejem a výcvikem, už jistě nějaké ohlasy vzbudil a není na škodu si na inzerci psů vyhledat i nějaké recenze.

Pokud nevyžaduji specializovaného psa, ať už určitým druhem výcviku nebo s dispozicemi pro přehlídky, a chci inzerci psů využít čistě k vyhledání domácího mazlíčka, možnosti jsou širší a méně finančně náročné. Před koupí by měl být vždy pes prohlédnut veterinářem a o prodeji by měla být sepsána smlouva.

Inzerce psů skrývá i nebezpečí

V záplavě inzerátů najdete i podvodníky. Stejně jako všude. Především internetová inzerce je rozmanitá a neprůhledná. Proto je potřeba být obezřetný. Peníze nikdy neposílat předem, a než se smlouva uzavře, vždy zvíře vidět nejprve na vlastní oči.

Cena zvířete také může být prodávajícím uměle vyhnaná. Je dobré proto nabídky inzerce psů porovnat. Před koupí psa s papíry je nutno ověřit pravost dokumentů. Existuje možnost, že prodávající chovatel psa zcizil, takže ověření původu je nutné. Opět je také dobré hledat recenze či kontakty na další kupující.

Další možností jsou psí útulky. Ty nabízí vlastní inzerci psů. Často najdete na stránkách celou nabídku zvířat hledajících domov a nejenže vás takový mazlíček nebude nic stát, uděláte navíc i dobrý skutek. Odběr zvířete z útulku se tak stává jednou z nejpohodlnějších možností.

Výhodou útulků je navíc to, že musí zajistit zdraví svých zvířat a je velmi pravděpodobné, že zvíře bude vyšetřené, pravidelně kontrolované a naočkované. Možnost, že narazíte na podvodníka, je v tomto případě velmi malá.