Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman se s Hankou a Tončou nesejde: »Způsobily nám jen problémy,« řekl

Autor: ČTK - 
29. března 2015
18:58

"Kdybych byl jejich rodič, tak je pohladím, políbím a pak je ohnu přes koleno…," takhle se prezident Miloš Zeman vyjádřil k případu Hanka a Tonča. Ani se s propuštěnými Češkami nesetká. Podle něj jednaly neprozřetelně a neprospěly České republice. Naopak se nejspíš v utajení sejde s těmi, kteří k propuštění unesených mladých žen přispěli. Zeman to řekl dnes v pořadu Pressklub na Frekvenci 1. Uvedl, že o záchraně obou mladých žen věděl už před několika dny.

"To není Zikmund a Hanzelka – tedy slavní cestovatelé –, to je dvojice dívek, které jednaly velmi neprozřetelně, které neprospěly České republice, protože způsobily starosti sobě, své rodině, svým známým a přátelům a koneckonců i českému státu," zdůvodnil Zeman, proč se určitě s propuštěnými nesejde. Velmi rád podle svých slov ale "možná v utajení" přijme ty, kteří se o osvobození zasloužili. 

Dívkám popřál, aby "už nikdy neopakovaly tu hloupost, které se dopustily" svou cestou do neklidné oblasti. Ostatním cestovatelům doporučil, aby si podobný plán rozmysleli. 

Zprávu o propuštění a návratu obou mladých žen, které po únosu v Pákistánu strávily v zajetí dva roky, do Česka potvrdil v sobotu premiér Bohuslav Sobotka. Prezident už ve čtvrtek řekl, že možnost záchrany vidí optimističtěji. Dnes uvedl, že měl zprávy o propuštění už před několika dny. 

"Věděl jsem jenom, že jsou volné, ale nevěděl jsem, jakou trasou pojedou, a nechtěl jsem zbytečně vytvářet optimistická očekávání, protože i na té trase vedoucí nebezpečným územím – údajně to byl autobus, nikoliv letadlo – se mohlo něco přihodit," řekl Zeman. 

Podle Zemana byla připravována i osvobozovací akce, ale překazila ji pouštní bouře, kvůli které nemohly vrtulníky vzlétnout.

Před ostatními ústavními činiteli měl prý informační předstih jen několik málo dní. Po čtvrteční tiskové konferenci, kde se k věci vyjadřoval, dostal od ministerstva zahraničí zprávu o tom, že konvoj s propuštěnými dívkami už vjel do Turecka. Poděkoval dnes turecké humanitární organizaci IHH, která k záchraně přispěla. Podle prezidenta odvedla obrovskou práci. 

Hlava státu uvedla, že kvůli případu unesených Češek napsala několik dopisů svému pákistánskému protějšku. Ten mu prý přislíbil, že na osvobození dívek osobně dohlédne. Setkal se i s pákistánským velvyslancem, měl s ním tehdy "ostrý rozhovor", popsal dnes prezident v rádiu.

krepelkajulca ( 31. března 2015 13:48 )

Výrok prezidenta ZEMANA mne nepřekvapil je stále na stejné úrovni jako, když byl pouze v roli důchodce z Vysočiny. Jen s tím rozdílem, že předtím si to povídil i piva v hospodě a dnes to dává do prohlášení takřka za celou ČR a to je asi ta nějvětší chyba. Něco málo pravdy na tom, že se do této situace dostaly holky svou nerozvážností je, ale názory, že stát musel vynaložit finanční prostšedky na jejich záchranu a ať se ony podílejí finančně je sprosté. Kolik stát ročně stojí léčba a starost o feťáky a alkoholiky , ty se snad do tohoto stavu nedostali dobrovolně? Věřím, že holky jsou poučeny a ostatní kdo by snad chtěli pomáhat někde ve světě přehosnotí situaci a zjistí, že pokud chtějí opravdu pomáhat, tak u nás v české republice, bude jejich pomoct také velmi užitečná a doufejmě, že méně riskatní...

ixtlil ( 31. března 2015 03:07 )

Zeman lže. A ještě je dehonestuje, když se snaží je porovnávat s Hanzelkou a Zikmundem, že prý tito bylo odpovědnější. Ale starou belu.Ujeli asi podobnou vzdálenost v roce 1947,přes Německo,Švýcarsko do Marseille, pak do Tangeru a při cestě u Kyrenaiky málem přišli o život. Zcela podobnou náhodou, jako byly tyto dvě uneseny, když si je náhodou lupiči vytipovali.Je si někdo zřejmě vyhlédl v Iránu,podobně v Kyrenaice na cestovatele HZ nastražili napříč cestu rezavou závoru,značku otočili do pouště a na poslední chvíli, kdyby jeli rovně, uřízlo by jim to hlavy, to nabrali trochu bokem a až do Porta Saidu jeli na korbě náklaďáku. Dále, kdyby neuposlechli průvodce, bylo to dva roky po válce, tak si při procházce do pouště neuvědomili, že je tam všude desetitisíce min po afrikakorpsu a roztrhalo by je to. Takže vypitý dement Zeman lže. Daleko více a riskantnějíi si počínali ti dva a také opravdu měli mnohokrát namále, rozdíl byl jen ten, že je neunesli, ale přežili buď nášlapné miny= velká náhoda, kdy je průvodce strhnul včas zpět, nebo pokus o vraždu na silnic nastražený jako nehoda.Ve Střední Americe zase přežili pobyt ve vězení,kde naštěstí jim jejich věznitelé umožnili kontakt s ambasádou,ale nemusili, takže se dá říci, že dívky byly ve srovnání s HZ o dost odpovědnější. To auto pak vyměnili za stejné v Port Saidu.Dále, když jeli přes poušť, mohli zahynout na nedostatek vody,velitel koloniální armády je nechtěl pustit,vlastně odjeli proti jeho vůli.Takže co mohli,to nerespektovali,tyto dvě dodržovaly vše.Dále M.Zikmund za okupace jel na vlastní pěst do Itálie tím, že jel na flaešný doklad, kdyby na to nacisti či gestapo přišlo, odnesla by to životem i jeho rodina i on. Takže ani tohle nebylo odpovědné, byla to mladistvá touha po poznání a nepřipouštění si následků, které mohly ublížit i druhým.Takže alkoholiku Zemane drž hubu, moc chlastáš a hulíš.

jana95 ( 30. března 2015 15:45 )

Solidarita spočívá v tom, že pomůžeme někomu v nouzi, který nejednal se zlým úmyslem. Za vším vidíte jen peníze. Vždyť jsou to jen potištěné papírky.

cigaretovydym ( 30. března 2015 13:41 )

Měl bys si vzít z něj příklad

ingmarie ( 30. března 2015 13:41 )

 Jasně , že jednaly obě hloupě a hodně tvrdě za to zaplatily. Po dvou letech se vrátily do země s tak přiblblým prezidentem, který po tom co prožily, ještě proti nim poštve další stejně citově zaostalé primitivy! Fuj

Zobrazit celou diskusi