Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslední liberijský pacient s ebolou zemřel: Obětí nemoci je přes 10 000

Autor: ČTK - 
28. března 2015
22:58

V liberijském hlavním městě zemřela pacientka považovaná za posledního známého člověka v Libérii nakaženého ebolou. Oznámil to nynější šéf liberijské skupiny pro boj s touto nemocí Francis Ketteh. Epidemie eboly vypukla v prosinci 2013 v Guineji. Rozšířila se do Sierry Leone, Libérie, Nigérie, Mali a Senegalu a vyžádala si zde přes 10 000 životů. V Sieře Leone, která s nákazou nadále bojuje, se dnes strhla rvačka kvůli dodávkám potravin. Policie proti rozzuřenému davu použila slzný plyn. 

V Libérii se nový případ objevil poprvé po několika týdnech. Žena se podle úřadů mohla nakazit při pohlavním styku s člověkem, který nákazu přežil. Liberijská vláda hodlala v příštích týdnech oznámit, že země se s nemocí vypořádala. 

Ebola je jednou z nejobávanějších chorob na světě; je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje na ni lék, ani vakcína, ač některé se testují. Zdravotnické úřady v Libérii upozornily veřejnost, že ačkoli nemoc se v oblasti již nevyskytuje, mohou se objevit nové případy nákazy sexuálním přenosem. 

Vlnu nových případů oznámila Guinea, kde se zdálo, že nemoc je již na ústupu. Nákazu se snaží definitivně vymýtit Sierra Leone, kde mají lidé v těchto dnech zakázáno vycházet z domovů. Stovky lidí ve Freetownu ale příkaz porušily a shromáždily se na místě, kde jim jsou přidělovány potraviny. Někteří si stěžovali, že se na ně nedostalo, a propukla rvačka. Dav rozehnala až policie, která zadržela několik lidí, napsala agentura Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi