1. rada: Vypracujte plán návratu

Pokud máte štěstí na dobrého zaměstnavatele, vypracujte s ním plán vašeho návratu. Předpokladem ale je, že jste s bývalým pracovištěm v průběhu mateřské a rodičovské dovolené nadále v kontaktu. Dobrý plán by měl zahrnovat dění zhruba půl roku před tím, než se do zaměstnání vrátíte. Měl by pamatovat na konzultace o změnách ve firmě i na vašem přímém pracovišti, stejně tak s určením konkrétní osoby, která se o to postará. Chybět by neměla ani účast na případném firemním školení a samozřejmostí je domluva zcela konkrétního data nástupu.

2. rada: Pracujte na svém sebevědomí

Rodiče malých dětí mají často po dlouhé době strávené doma malé sebevědomí. Zbytečně! Je potřeba si uvědomit, že v průběhu rodičovské získává rodič pečující o dítě mnohé nové dovednosti, které může snadno v zaměstnání využít: umění organizace a dělby práce, manažerské dovednosti, umění komunikace s lidmi, případně rozšíření obzoru čtením knih. Mějte na paměti, že rodičovství není z profesního hlediska žádný handicap, ale je to přínos pro váš osobní růst! Tak to dejte okolí vědět!

3. rada: Nastudujte paragrafy

Připravte se na všechny eventuality, které mohou při jednání s vaším zaměstnavatelem po návratu z rodičovské dovolené vzniknout. Možná, že je vaše pozice obsazena nebo zrušena. Měli byste vědět, jak se v takovém případě zachovat. Legislativa například říká, že pokud vám nebude nabídnuta žádná práce, máte nárok na odstupné. Stejný nárok můžete uplatnit, pokud vám v práci nabídnou jinou pozici, která je v rozporu s vaší pracovní smlouvou a vy takovou nabídku nepřijmete. Na odstupné ale právo není, pokud odmítnete sice jinou práci, ale takovou, která má ve vaší pracovní smlouvě oporu.

4. rada: Obohaťte svůj životopis

Pokud platí, že o návrat na původní místo neusilujete a chcete se ucházet o práci někde jinde, pak není od věci včas sepsat nový strukturovaný životopis. Do kolonky pracovních zkušeností – nikoliv zálib a koníčků – můžete dopsat ty dovednosti, které jste získali během rodičovské dovolené. Neodmítejte to! Nikdo neví lépe než vy, že rodičovská dovolená není žádná dovolená, ale práce na plný úvazek, která by, pokud by ji za vás měla vykonávat nějaká agentura, vyžadovala hodně specifických dovedností a byla by štědře honorována!

5. rada: Dohodněte se předem ohledně péče o nemocné dítě

Téměř stoprocentně můžete počítat s tím, že starého nebo nového zaměstnavatele bude zajímat, jak budete postupovat, když vaše dítě onemocní. Zeptat se vás na to sice přímo nesmí, ale vy to říct můžete a získat tak další kladné body. Je tedy dobré se na to připravit a říct, že pro tuto okolnost máte dohodnutý plán. Ten spočívá například v tom, že v akutní fázi onemocnění o dítě pečujete vy, v rekonvalescenci pak někdo z blízkých či známých.

6. rada: Na nový přijímací pohovor se řádně připravte

Rad, jak se na přijímací pohovor připravit, je spousta. Nejdůležitější ale je dát personalistovi najevo, že o pozici stojíte. Samozřejmě vás s dítětem pojí silné pouto a několik let bylo středobodem vašeho života, ale při pohovoru jej maličko upozaďte. Zaměřte se spíše na to, jak jste se během rodičovské dovolené vzdělávali, jaké novinky v oboru vás zaujaly a jak vás rodičovská dovolená naučila pevnému řádu, odolnosti vůči stresu, kvalitní organizaci, zvládání víc věcí najednou a umění nakládat s časem. Pokud se chcete na pohovor opravdu dobře připravit, nechte si poradit od odborníků. Díky Evropskému sociálnímu fondu nabízí řada projektů po celé republice pomocnou ruku ve formě bezplatných konzultací či komplexních školících kurzů. Seznam projektů dostupných ve vašem regionu naleznete na www.esfcr.cz.

7. rada: Nebojte se na některé dotazy neodpovídat

Určitě dobře víte, že se dnes personalisté ptají na ledacos. Možná ale netušíte, že některé otázky jsou protizákonné. Na takové pak nemusíte odpovídat. Mezi ně patří například dotazy typu: Jste vdaná, těhotná, homosexuální? S kým svoje dítě vychováváte? Plánujete další dítě a kdy? Kde bydlí vaši rodiče? Jak je na tom vaše dítě zdravotně?  Padne-li takový dotaz, pak tazateli asertivně sdělte, že na tak osobní otázku nemá ze zákona právo, případně se ho zeptejte, jak tato skutečnost souvisí s výkonem povolání. Je důležité volit přátelský tón a mírná slova, ovšem nenechte se zatlačit, kam nechcete!

Chcete-li se dozvědět víc, anebo hledáte-li další rady a tipy, zavítejte na web vetsisance.cz. Můžete se také nechat motivovat příběhy těch, kteří již v podobné situaci byli před vámi a poradili si. Další podněty lze načerpat i na Facebooku.