Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Před čtrnácti lety ubodal mladého číšníka: Teď tvrdí, že je nevinný

Autor: ČTK - 
26. března 2015
10:59

Krajský soud ve Zlíně dnes začal projednávat případ třiačtyřicetiletého Jana P. podezřelého z toho, že v prosinci 2001 v restauraci na zlínském sídlišti Jižní Svahy ubodal osmnáctiletého číšníka. Obžalovaný dnes vinu odmítl. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu podle zákona platného v době vraždy 12 až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

"To, co je uvedeno v obžalobě, není pravda," hájil se Jan P. Číšníka prý znal, tykali si, půjčovali si cédéčka a počítačové hry. "Byli jsme v pohodě," dodal obžalovaný. Momentálně je ve vazbě. Policie ho dopadla loni v červnu, na případu pracoval i speciální tým Tempus, jehož úkolem je vyšetřovat letité případy dříve uzavřené bez pachatele. 

Prokop podle státního zástupce Romana Kafky vraždil kvůli zisku. Podle něj si odnesl peníze, cigarety a doutníky, alkohol i mobilní telefony. Provozovateli restaurace vznikla škoda přes 28 000 korun. Podle Kafky byla vražda navíc spáchána zvlášť surovým a trýznivým způsobem. 

Mrtvého mladíka tehdy našla za barem žena, která přišla do hospody U Jelínka uklízet. Pachatele se tehdy kriminalistům najít nepodařilo, neměli dostatek důkazů k zahájení trestního stíhání. Jan P. byl přitom již před lety mezi podezřelými. Policie ho začala stíhat díky novým poznatkům. Muž byl v restauraci jako host a zdržel se v ní do pozdních hodin. 

Vrah číšníka zabil čtrnácti bodnými ranami do horní poloviny těla, hlavy a krku. Mladík neměl šanci se ubránit. Podle Kafky byl po útoku, který trval asi pět minut, při vědomí, vnímal bolest i blížící se smrt. Podle policie byl obviněný v minulosti desetkrát trestán za majetkovou i násilnou trestnou činnost. Pobíral invalidní důchod, pracoval příležitostně načerno a často pil alkohol. Pohyboval se po celém Zlíně, policie ho loni hledala 19 hodin. 

Případ je třetí věcí vyšetřovanou týmem Tempus, která se dostala k soudu. Pravomocně odsouzený zatím nikdo nebyl. Městský soud v Praze naopak pravomocně zprostil obžaloby z pražské vraždy vymahače dluhů z roku 1993 čtyři muže. Před týdnem zlínský krajský soud uložil pracovníkovi ochranky Martinu Bódišovi podruhé 14 let za vraždu podnikatele z roku 2005. Bódiš se ale opět odvolal k vrchnímu soudu. 

moiaza ( 26. března 2015 12:09 )

 Naše policie a soudy pracuji rychlostí Blesku.

Zobrazit celou diskusi