Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Průjezd amerického konvoje: Nevadí čtyřem z pěti Čechů!

Autor: ČTK - 
25. března 2015
20:43

Na sociálních sítích se o americký vojenský konvoj vede válka, ve skutečnosti ale jeho průjezd Českem nevadí 82 % občanů, 17 % s ním nesouhlasí a jedno procento Čechů toto téma nezajímá. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi.

O chystané akci ví 91 lidí ze sta a víc než dvě třetiny se domnívají, že průjezd konvoje je výrazem spojenectví s NATO. O událost se podle průzkumu nezajímá pouze jedno procento lidí. Největší podíl těch, kterým průjezd vadí, je mezi voliči KSČM – 32 procent.

Spojenectví České republiky se Severoatlantickou aliancí vyjadřuje konvoj pro 69 procent lidí. Pro zhruba pětinu je pak průjezd vojenské kolony výrazem agrese NATO vůči Rusku. Takto konvoj vnímají častěji ženy, lidé vyššího věku a také bez vysokoškolského vzdělání.

Za zbytečný rozruch považuje veřejnou diskusi o průjezdu konvoje téměř 60 procent dotázaných. Naopak 39 procent Čechů je za debatu rádo. Průzkumu se počátkem týdne zúčastnila víc než tisícovka lidí.

Kolona projede Českem ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu mezi nedělí a úterkem. Nyní se přesouvá Polskem. Odpůrci konvoje v Česku v sobotu na pražském Václavském náměstí pořádají demonstraci proti přítomnosti vojsk USA v ČR. Příznivci průjezdu kolony plánují třeba uvítání vojáků na hraničních přechodech.

jerry39 ( 30. března 2015 17:28 )

Nechápu lidi kteří jsou nadšení z přítomnosti nejagresívnější, nejbezohlednější a nejvražednější USA armádě světa, která pochoduje Evropou, daleko za hranicemi od svého domova, která za posledních sedmdesát let rozpoutala nespočet konfliktů ve světě. Na druhou stranu spílají Ruské armádě, která pochoduje doma na svém vlastním území, a chrání svoji vlastní domovinu. Až agresor USA rozpoutá třetí světovou válku, tak naše vlast nebude ušetřena válečného konfliktu, ale ten se prožene naším územím. To opravdu tolik lidí si přeje válečný konflikt, kde budou umírat hlavně civilisté, ženy a děti? To tyhle lidi chtějí vidět umírat vlastní rodiny? Třetí světová nebude mít žádne vítěze, jen poražené, a živí budou závidět mrtvym.

cipisek134 ( 30. března 2015 14:21 )

jerry39: Přesně tohle říkám taky. FUCK USA!

jerry39 ( 30. března 2015 11:33 )

Paul Craig Roberts: "Jakákoli armáda amerických sil či NATO, kterou pošleme do Ruska, bude bezpochyby zničena téměř okamžitě. Washington ... usiluje o jaderný konflikt. Život na Zemi tak skončí... Spojené státy jsou skutečně největším zlem, jakému svět kdy čelil."

jana999 ( 26. března 2015 09:31 )

jestlipak to bude jako v německu, že kudy projedou opraví silnice, v NSR vždycky domorodci číhali a když amíci vyjeli z kasáren tak to hned hlásili škody na silnicích a cestách, aby to oprsvila americká armáda za svoje prachy a nemusela na to přispívat obec

cid2000 ( 26. března 2015 08:44 )

Neznám ve svém okolí jediného člověka, který neřekne alespoň,že to je zbytečné mrhání naftou/ekologie,nebo ničením našich již tak poničených silnic,omezování provozu,provokování,vyhrožování čechům,proč jedou vyzbrojeny(češi mohou jezdit po Německu ozbrojeni s tanky/obrněnci),proč jsou nedoknutelní zákony na našem území tito vojáci,ikdyž něco provedou/neprovedou pravděpodobně.Tenhle průzkum Pražské nacistické knížecí/bkkalovský kavárny je dost věrohodný a hodnotný pro naší společnost.

Zobrazit celou diskusi