Zatímco před 15 či 20 lety odborníci váhali, zda je užitečné odnímat zdravé orgány, nyní se většinou shodují na smysluplnosti tohoto preventivního zákroku a doporučují ho, uvedla specialistka Dominique Stoppa-Lyonnet z pařížského Ústavu Curieových.

Zdůraznila, že zvýšené riziko u nositelek genu BRCA se týká i rakoviny prsu. Zároveň připouští, že pro ženu se ale vždy jedná o velmi těžké rozhodnutí.

Preventivní odstranění vaječníků doporučují odborníci v USA i Evropě, uvedl dnes francouzský týdeník Le Nouvel Observateur. A to ženám, které jsou stejně jako Angelina Jolie, nositelkami takzvaného BRCA genu.

Po oboustranné mastektomii si hollywoodská hvězda nechala vyoperovat také vaječníky a vejcovody. Odstranění prsou a vaječníků doporučují ženám s vysokým rizikem rakoviny těchto partií také čeští lékaři.

Genetik vyčíslí míru rizika, a pokud je značné, operaci doporučí, a je na pacientce, aby zvážila, zda zákrok podstoupí,“ řekl místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Podle něj valná většina žen v jeho ordinaci, které toto doporučení dostaly, se pro zákrok rozhodla.

Fotogalerie
5 fotografií