Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Z tajného spisu Hepnarové: Chtěla řidičák na autobus a zabít víc lidí

Autor: tho, hur - 
25. března 2015
06:30

Díky sérii článků o masové vražedkyni Olze Hepnarové (†23) se na Blesk obrátil bývalý policista Vladimír Mikuláš (67). Muž, který byl v roce 1973 na místě mezi prvními, který ji zadržel a měl v rukou i spis vražedkyně!

„Pracoval jsem tenkrát na stanici v ulici Františka Křížka. Bylo to hned za rohem, tak jsem tam byl mezi prvními,“ vzpomíná expolicista Vladimír Mikuláš a pokračuje: „Byla to těžko popsatelná situace, kdy člověk neví, komu dříve pomoci. Já jsem pak šel řidičku zajistit. Byl jsem přesvědčen, že se jednalo o technickou závadu. Choval jsem se k ní ohleduplně s představou, že prožívá těžký šok z toho, co se stalo.“

V tu chvíli rozhodně netušil, s kým má tu čest. „Všichni jsme si mysleli, že jde o nehodu, že to nechtěla udělat. Hepnarová měla nepřítomný pohled. Nepromluvila ani slovo. Na její tvář si vzpomínám jen matně. Až fotky v novinách ji připomněly,“ pokračuje Mikuláš. Hepnarová promluvila až před jeho kolegou, který ji vezl na odběry. Tomu se měla svěřit s tím, že to udělala schválně!

Video Zasahující lékař u osminásobné vraždy Olgy Hepnarové - Jan Doležal, Martin Pekárek
Video se připravuje ...

Co také stálo ve spisu

V té době prý nebyl pro Vladimíra Mikuláše s jeho funkcí problém dostat se ke spisu této ženy.

V něm narazil pan Mikuláš na zajímavou pasáž o tom, proč si Hepnarová vybrala právě zastávku na bývalé třídě Obránců míru (dnes Milady Horákové). „To místo měla vybrané už předem. Zamířila na něj s tím vypůjčeným vozem, ale přišlo jí, že je tam nějak málo lidí, proto se rozhodla udělat jedno kolečko k Vltavě. Když kolem té prodejny s dětskými oděvy jela podruhé, tak to provedla,“ šokuje s tím, že pokud by se vozidlo nezastavilo o sloupek tramvajové zastávky, tak by klidně pokračovala dál… A obětí mohlo být více.

Hepnarová podle expolicisty také usilovala o řidičák na autobus. „To by byl ještě větší masakr, kdyby se k tomu volantu dostala,“ odkrývá další tajemství z policejního vyšetřování Vladimír Mikuláš.

Proč se ozval Blesku

„Blesku jsem se ozval hlavně proto, že z lidského hlediska se přikláním k názoru, že Hepnarová měla skončit spíše na psychiatrii a ne na šibenici. Ze všeho co jsem se o ní dozvěděl (ze spisu i jiných pramenů) pro mne vyplývá, že v jejím složitém životě se nenašel nikdo, kdo by jí podal pomocnou ruku. To byl hlavní impuls, proč jsem se ozval. Přes velmi tragickou situaci, o jakou se jednalo, tak věřte, že jsem byl u smutnějších a dramatičtějších.“

Zabíjela v červenci

Olga Hepnarová zabíjela 10. července 1973, kdy vozem Praga RND vjela mezi lidi na tramvajovou zastávku. Zabila jich osm. Popravena byla, jako poslední žena v Československu, 12. března 1975.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Jste pamětníky kauzy Hepnarová, máte nějaké fotografie či další informace, které by se týkaly případu? Znali jste rodinu vražedkyně či její oběti nebo pozůstalé? Pokud ano, pište na tip@blesk.cz či volejte na telefon 724 249 000.

advokat2010 ( 25. března 2015 16:31 )

Chápu, že řada komoušských (stejně tak náckovských) pamětníků na ten bolšánský (či nacistický) koncetrák vzpomíná nostalgicky se slzou v oku, protože tehdy byli mladí a všechno bylo jednoduché a z jejich pohledu krásné, čisté, pravidvé a spravedlivé - ale to byla jen iluze, které chtěli věřit. Já Kalouska nemusím, ale z jinýho důvodu než vy, stále je tu socializmus, lidi nemusí stále nic dělat a vytáhnou na socdávce (příspěvěk na živobytí, na bydlení a doplatek na bydlení) klidně i 12tis měsíčně, zdravotní péče je pro všechny "zdarma" a stejná, atd. Prostě socializmus je tu stále bohužel přítomen a málo lidi motivuje k práci či jiné činnosti. A to je špatně. Kalousek měl šanci to změnit a tu nevyužil v tom je jeho vina. Opakuji komunisti nic nevybudovali a většinu ukradeného zplundrovali. Vše co měli ukradli jiným. Fabriky, bytové domy, drobné živnostnické krámy, hrady, zámky, ozdravovny. To málo co reálně postavili nestálo a nestojí za nic. Fabriky něco vyráběly a lidi chodili do práce, ovšem nebyli placeni za skutečnou hodnotnou práci, ale za to, že tam jen chodí.. asi něco jako komunistický film "Vítr v kapce", taková byla pracovní morálka a efektivita. Do práce se chodilo zašívat, ulívat se. Produkce byla nemoderní a zastaralá kromě několika tradičních artiklů neprodejná mimo soc-blok, mnohé stroje ještě z první republiky. Tedy pokud se v některých privatizačních kauzách tzv. "kradlo" pak se okrádal pouze jiný zloděj a to český stát jakožto nástupce zločinecké ČSSR, která předtím okradla zcela o všechno všechny české Němce a většinu českých Židů, české průmyslníky a živnostníky okradla fabriky a výrobní závody a český lid o úspory (při měnové reformě). Okrást zloděje, který sám tu věc ukradl není nic, co by kohokoliv mělo vzrušovat. ČSSR byla zločinecká organizace, její majetek byl získán vraždami, loupežemi, vydíráním a zastračováním. V současné KLDR to funguje stejně jako v ČSSR. Komunistická strana, vše patří státu a stát je partička presbuřtů, která to v

dfghjk ( 25. března 2015 10:21 )

Seriál je velmi poučný i pro zkušené zoology, že se hyena může živit i 40 let starou mršinou, věděl určitě málokdo.

hofihofi ( 25. března 2015 08:36 )

Pomocnou ruku neslo, nikdo nevedel co se s ni deje, ridila dobre, ale furt mlcela, oci do zeme a soferovala dobre, sedela s nama v hospode, ucucavala pivo, ale rec s ni nebyla. Co v ni zraje nikdo nevedel, jen, ze tak zahorkla po rozchodu s klukem. Nejak se prokecla, ze ji lidi postvali kluka proti ni a to je vsechno, byla mimo.

kukuku ( 25. března 2015 08:16 )

Člověk zvažuje, jestli klasickému porevolučnímu vygumovanému mozku něco odpovídat. Když to porovnáš s "Kalousky", tak Kalousci také po revoluci první roky prožírali výnosy z privatizací a mlaskali, jak se jim daří, porcovali medvědy atd. A nezapomeň, že Kalousci zrušili státní výstavbu bytů (králíkáren), náklady na armádu snížili z 20% na 1,5% (teď zjišťují, že by větší armádu neuživili) atd. A fabriky po vítězném únoru existovaly a dál fungovaly, vytunelovány byly až po sametové revoluci. Prázdné mozky jako je ten Tvůj se hodí tak akorát do té KLDR.

advokat2010 ( 25. března 2015 08:07 )

Ha ha a na tom jste byl kde? Asi jste tak trochu "zapomněl", že komunisti nejprve úplně všechno ukradli lidem, kteří tuto zemi před rokem 1948 postavili a vybudovali od továren, přes drobné provozovny, statky, hrady, zámky až po bytové domy a rekreační objekty. Zároveň provedli měnovou reformu a ukradli všem lidem veškeré úspory. Komunisti vraždili a žalářovali vlastní občany v genocidě, která nemá v historii obdobu. Všichni jsme žili v zadratovanem koncentraku s názvem ČSSR. Pokud se vám po tom stýská proč se tu ještě zdržujete? Hurá do KLDR! Tam to šlape, žádné dluhy a kromě kimovy party nemá nikdo nic a všichni jsou "šťastní", že prozatím ještě žijí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání