Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinská pilotka prý umírá v ruském vězení: Nezemře tak rychle, jak by si přál Putin! tvrdí sestra

Autor: simao, ČTK - 
24. března 2015
09:07

Držela v ruském vězení hladovku, ale musela ji přerušit. Ukrajinské pilotce Nadije Savčenkové (33) šlo o život. Nyní však drží hladovku opět. A protestuje tak proti svému nespravedlivému věznění. Její rodina varuje: Umírá! Sestra Savčenkové Vera však upozorňuje: Nadija neudělá Putinovi radost, nezemře tak rychle, jak by si přál!

Důstojnice ukrajinského letectva Nadija Savčenková protestuje hladovkou proti svému uvěznění v Rusku. Zavřeli ji tam pod záminkou podezření ze spáchání válečného zločinu.

Stav pilotky se zhoršil

Třiatřicetiletá Savčenková je v ruské vazbě od loňského června. Její sestra Vera upozorňuje, že je Nadija odhodlaná držet hladovku dál. „Neudělá Putinovi tu laskavost, aby brzy zemřela,“ řekla Vera německému Bildu. Dlouhodobá hladovka se však na zdravotním stavu pilotky neblaze projevuje. Její stav se podle Bildu dramaticky zhoršil! Má problémy s játry a ledvinami, výrazně ztratila na váze. Před zatčením měla 78 kilo, nyní je to kolem padesáti. „Bude to trvat dlouho,“ dodává však její sestra na dotaz, zda se ruskému režimu podaří ukrajinskou hrdinku zlomit.

Savčenková již hladovku držela 83 dnů, než 5. března – po varování lékařů – opět začala přijímat potravu. Začala pít čaj bez cukru a vodu... Ukrajinčin advokát Nikolaj Polozov vysvětlil, že Savčenková předchozí hladovku neukončila, ale jen přerušila: ƒ„Dala si přestávku kvůli zdravotnímu stavu, ale teď se cítí lépe, a tak zase pokračuje v hladovění. Domnívá se, že pouze tak může bojovat za své osvobození.“

Moskevský soud naposledy prodloužil vazbu Savčenkové do 13. května. Podle ruských vyšetřovatelů ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Kyjev to považuje za vykonstruované obvinění. Savčenková navíc tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté.

Zoufalý dopis matky pro kancléřku

Její matka Maria (77) napsala v zoufalství dopis i německé kancléřce Angele Merkel. „Moje dcera je v ohrožení. Prosím, pomozte mi ji zachránit. Nemohu pro ni nic udělat a jsem úplně zoufalá... Prosím, zachraňte mou statečnou a zásadovou dceru. Nadija umírá,“ citoval Bild z dopisu matky Savčenkové.

K okamžitému propuštění letkyně na svobodu vyzývá Moskvu dlouhodobě ukrajinský prezident Petro Porošenko, případ Savčenková se řešil i na zasedání Rady bezpečnosti OSN, kde Rusko k jejímu propuštění vyzývaly i Spojené státy a Velká Británie. Jenže Savčenková i nadále sedí ve vězení.

cipisek134 ( 24. března 2015 15:05 )

vrahrychtar:

cipisek134 ( 24. března 2015 15:03 )

Pakuj do 3,14či ty k*kote amerikanofilní. FUCK USA, FUCK MALE MONKYE OBAMA!

tgbg ( 24. března 2015 12:37 )

Ruským krvelačným fašistům je jedno, kolik ještě zemře v jejich koncentračních táborech lidí. Hlavně, když ukradli a uloupili co potřebovali. Ruská bestiální chamraď se plíživě rozlézá na další a další cizí území. Je potřeba této chobotnici zavčasu useknout chapadla.

japos22 ( 24. března 2015 12:25 )

"Zuboženou" Tymošenko vezli na operaci na kliniku do Německa a tam doktoři řekli, že žádnou operaci nepotřebuje

japos22 ( 24. března 2015 11:56 )

Tyhle "důležitý" týpky znám - a podle mého do vězení patří, a na dlouho

Zobrazit celou diskusi