Pišťanek se podle informací serveru tvnoviny.sk předávkoval léky. Lékaři ho převezli do nemocnice, ale už mu nedokázali pomoci. Pišťanek měl podle všeho své přátele mailem na svou sebevraždu upozornit. Ti samozřejmě hned volali policii, ale bylo již pozdě.

Rodák z Děvínské Nové Vsi u Bratislavy debutoval v roce 1991 právě románem Rivers of Babylon, později vyšla jeho další dvě pokračování. Na motivy románu natočil režisér Vlado Balco v roce 1998 stejnojmenný film. 

Další dva filmy podle Pišťankových děl vznikly pod taktovkou Juraje Nvoty. Jde o adaptaci povídky Muzika z roku 2007 a snímek Jak jsme hráli čáru, který je adaptací nového románu Rukojemník (Rukojmí) a v českých a slovenských kinech se objevil v prosinci a lednu. Zahrála si v něm i herecká esa jako Milan Lasica či Libuše Šafránková. 

Pišťanek náměty pro svá díla čerpal z prostředí svého rodiště a bydliště na pomezí velkoměsta a venkova. Jeho díla se podle kritiků vyznačují přímočarostí vyprávění, rychlým spádem děje a přesnými popisy. 

Trilogie Rivers of Babylon vyšla celá nebo zatím alespoň částečně také v Česku, v Chorvatsku, Velké Británii, Turecku, Francii a Srbsku.