Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Je to trochu i naše vina, říká Tsipras! Podle premiéra zadluženého Řecka záchranný program selhal

Autor: shp, ČTK - 
23. března 2015
19:36

Řecký premiér Alexis Tsipras si pořád nevidí do pusy. Nejdřív populisticky nasliboval svým voličům nesplnitelné hory doly a teď toto! Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkel prohlásil, že záchranný program, který měl spasit jeho zadluženou zemi, selhal. „Velkoryse“ ale přiznal, že je to také vina samotného Řecka a ne jen zemí, které se mu snaží pomoci.

Záchranný program pro Řecko nebyl úspěšný, země se nyní potýká s vysokou nezaměstnaností, je zadlužená a není konkurenceschopná. Vinu za problémy však nelze hledat pouze u ostatních, ale i v Řecku, řekl v Berlíně po jednání s Angelou Merkel řecký premiér Alexis Tsipras. Uvedl také, že Atény chtějí dostát svým závazkům v Evropské unii.

Tsipras prohlásil, že jeho vláda chce dodržet podepsané smlouvy, zároveň ale chce klást důraz na větší sociální soudržnost v zemi. Řecko podle něj chce přijmout reformy, které zvýší „daňovou spravedlnost“ a posílit boj proti korupci. V této souvislosti také požádal Merkel o spolupráci německých úřadů při vyšetřování německých firem, které se údajně na korupci v Řecku podílely.

Na detailní obsah řeckých reforem čeká eurozóna, která na jejich základě rozhodne o výplatě zbývajících téměř 200 miliard Kč z programu úvěrové pomoci, o jehož čtyřměsíčním prodloužení rozhodla na konci února. Řecko peníze potřebuje, aby se vyhnulo hrozící platební neschopnosti.

Evropská komise podle listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung předpokládá, že Atény nyní mají dostatek hotovosti pouze do 8. dubna. Merkel na tiskové konferenci několikrát upozornila, že Německo nebude tím, kdo bude posuzovat obsah řeckého reformního programu. Na dnešní schůzce s Tsiprasem rovněž neslibovala žádné poskytnutí peněz Řecku.

salto ( 24. března 2015 11:18 )

Není příbuznej Kalouska???

st.rec ( 24. března 2015 07:31 )

Trochu i naše vina?Kdopak podváděl s údaji o ekonomice při vstupu?Copak to nikdo dnes neví?

lunatic ( 23. března 2015 21:35 )

Nejlepší léčbou je šok samotný ;já bych jim i klidně dál půjčoval=jako státník,pokud by do zástavy dávali přímo svoji zemi ,prostě stát a pak by jí museli prostě buď opustit ,anebo si jí od věřitelů prostě pronajímat,protože by propadla,jako dům při nesplácení hypotéky.Podmínky obchodu jsou vždy poměrně přesně stanoveny a obvykle i vyhovují těm,kteří jsou rozumní a tudíž i zodpovědní a selžou zas jen ti,kteří si naivně myslí,že kdokoliv žije zejména proto,aby konal dobro a navíc zcela nezištně - vraťme se z říše pohádek zpět na pevnou zem ... "A vo tom to je!" - cituji zas koktajícího Milana Pitkina z estrád I.Mládka

mord ( 23. března 2015 20:03 )

Říká něco, co přece každý normálně uvažující člověk už dávno ví. Líný, prolhaný, ufňukaný národ, který chce žít z práce druhých. Měli by se stydět.

Jirka1313 ( 23. března 2015 20:01 )

Tak oni věděli od začátku, že to netrefí. Chtěli jen vyhrát volby. program, že nebudou platit dluhy byl pro řeky to nejlákavější, co mohli dostat. Teď si užijí vládu do předčasných voleb a pak dopadnou jako Karolina Peake. A o to jim šlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa