Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Láska dokáže zázraky! Mrtvý novorozenec ožil po 2 hodinách v matčině náručí

22. března 2015 | 06:00

Lékaři ho prohlásili za mrtvého. Předčasně narozený chlapeček totiž nedýchal, nehýbal se, nereagoval. Zdrcení rodiče byli ze smrti svého vytouženého syna zoufalí. Nedokázali si představit, že už ho nikdy neuvidí. Chtěli se s ním alespoň rozloučit, a tak ho vzali do náručí a pevně objali. Bezvládné tělíčko k sobě tiskli dlouhé desítky minut, když se stal doslova zázrak.

Australanka Kate Ogg se svým manželem Davidem dlouho toužili po dítěti. Nedařilo se. Trvalo celé tři roky, než Kate díky umělému oplodnění otěhotněla. Na ultrazvuku pak zjistili, že budou mít dvojčata. Byli neuvěřitelně šťastní. Jenže jejich štěstí nemělo trvat dlouho.

V průběhu těhotenství nastaly komplikace. Čtrnáct dnů před termínem Kate začala rodit. První se narodil chlapeček, kterému dali jméno Jamie, jen dvě minuty po něm přišla na svět holčička Emily. Manželé byli dojatí. Lékaři ale jejich nadšení bohužel nesdíleli.

Předčasně narozený chlapeček se na rozdíl od své sestřičky po příchodu na svět ani jednou nenadechl, nehýbal se, nereagoval na žádné podněty. I když se lékaři snažili pro jeho záchranu udělat vše, vypadalo to beznadějně. Nakonec se jeden z nich otočil na Kate a se slovy "Jamie to nejspíš nezvládl, Kate, umírá..." jí vložil pobledlé, bezvládné tělíčko do náručí.

Mladé mamince to doslova rvalo srdce z těla. Svlékla si nemocniční plášť a instinktivně si to křehké, nahé tělíčko položila na teplá prsa. Poprosila i svého manžela Davida, aby si sundal tričko a lehl si k nim do postele.

"Chtěla jsem, aby bylo kolem děťátka tolik lidského tepla, jak jen to bylo možné. Přitiskla jsem si jeho ouško k srdci a začala jsem plakat. Řekli jsme mu, že má sestřičku Emily a že s ním máme velké plány," popsala Kate v nové reklamě na známou značku dětské kosmetiky.

Zřejmě to byla síla rodičovské lásky, co přimělo malého Jamieho sebrat všechny své síly a nadechnout se. Nikdo nevěřil vlastním očím, když se chlapeček začal hýbat a svého otce pak chytil za prst. V prvních minutách sice nechtěl jíst, ale když mu Kate dala své mateřské mléko z prstu, instinktivně otočil hlavičku. Teprve potom personál porodnice uvěřil, že Jamie skutečně žije, a okamžitě se chlapečka ujal. Ten během pár dnů "dohnal" svou sestřičku a po jedenácti týdnech se děti zotavily natolik, že si je Oggovi mohli odvézt domů.

Od té doby uplynulo už pět let. Dnes je z Jamieho vášnivý fotbalista. Podle maminky Kate je Jamie citlivé, milující a inteligentní dítě, které nemá žádné zdravotní následky z náročného porodu. Dokonce prý nebyl ani jednou za celou tu dobu nemocný.

A aby těch zázraků nebylo náhodou málo, jen několik měsíců po narození dvojčátek Kate zjistila, že čeká další dítě. Po tolika letech marných snah o přirozené početí porodila v termínu zdravého kluka, kterému dali jméno Charlie.