Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Odpůrci chtějí zablokovat konvoj USA: Lehnou si Američanům pod kola?!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. března 2015
16:31

Přirovnávají průjezd amerického konvoje k tankům Sovětského svazu v roce 1968! Na Facebooku se šikuje skupina, která chce zastavit 118 transportérů USA. Ty se chystají koncem března projet napříč Českem. Mezi odpůrce se (nijak překvapivě) řadí i komunisté, jejich špičky odsuzují i zesměšňují počínání armády USA. Především na sociálních sítích to však začíná vřít!

Přejezd armády USA ze cvičení v Pobaltí přes české území začíná rozdělovat národ. Vláda přejezd schválila, bere ho jako součást spojenectví v rámci NATO. Manévry Američanů naopak kritizuje proruská KSČM. Zhruba tři stovky lidí se mezitím domlouvají na Facebooku v rámci skupiny „Zastavíme americký konvoj“ na akcích, při kterých chtějí přinejmenším zpomalit postup amerických vojsk přes ČR.

Nenávistné reakce

V této skupině nespokojenců se ozývá řada odvážných a nenávistných ohlasů na průjezd 118 vozidel armády USA se zhruba pětistovkou vojáků. Tady je výběr z nich. Padl i nápad na červenou kartu pro Američany! „Americký agresor neprojde“, „Ti co jsou pro, aby tu byla USA armáda, tak jsou zrádci“, „Za USA se staví vesměs Pražáci“, „Ministr obrany Stropnický nás žádá o shovívavost při průjezdu US armády. Dělá si z nás srandu?“, „Ze strany USA jde o demonstraci síly a zastrašování obyvatelstva ČR. Jde o stejnou demonstraci síly, jakou používalo fašistické Německo nebo Sovětský svaz.“, „Což takhle červená karta pro americkou armádu?“

Vznikají i první internetové petice proti průjezdu konvoje USA, který české hranice překoná v Harrachově, Náchodu a Bohumíně. Poté se spojí v jeden šik v Praze a přes Plzeň bude pokračovat k německým hranicím. 

Armádní konvoj pojede přes naše největší města Armádní konvoj pojede přes naše největší města | Archiv Blesku

Otevřeným dopisem premiérovi Sobotkovi se ozývá také občanská iniciativa Ne základnám, která vznikla v souvislosti s protesty proti radarové či raketové základně USA v Česku v roce 2006. „Protestujeme proti provokativnímu záměru průjezdu americké armády přes území ČR,“ vzkazuje. Dále na svých stránkách vyzývá k zahájení diskuze o vystoupení z NATO a varuje před „hrozbou nové invaze“. Mluvčí iniciativy Eva Novotná pro web Sputnik uvedla, že jim přicházejí od zveřejnění informace o průjezdu tipy od občanů, jak Američanům v průjezdu zabránit. „Od blokády hraničních přechodů, ulehnutí pod kola projíždějící kolony až po molotovovy koktejly,“ řekla proruskému webu Novotná. Rozhodnutí o průjezdu americké armády označila za „nebetyčnou zhůvěřilost“ či „hraní si s ohněm u stohu slámy“.

Ransdorf: Hloupá demonstrace síly

Kritici chystané Dragounské jízdy, jak je přejezd Američanů pojmenován, poukazují totiž i na napjaté vztahy Západu a Putinova Ruska. A přiklání se často na stranu východní velmoci... Nikoho nepřekvapuje, že právě to je případ proruských členů KSČM. Šéf strany Vojtěch Filip označil americký konvoj patrně za provokaci. „Nyní to vypadá tak, že jde o harašení zbraněmi, které není nikdy v době, kdy se usiluje o mír, dobré,“ řekl Filip novinářům. „Je to demonstrace síly, a navíc hodně hloupá. Průzkumy ukazují, že občané ČR tady žádné cizí vojáky nechtějí,“ dodal europoslanec Miloslav Ransdorf.

Nesouhlas s přejezdem však vyjádřili i někdejší Zemanovci, strana SPO. Její špičky v Pardubickém kraji, přes který konvoj pojede, zveřejnily na stranickém webu varování: „Nejde jen o riziko poškozených komunikací, ale také o bezpečnost silničního provozu a neposledně i o ochranu životního prostředí.“ A vyzývají k akcím i „zelené“ demonstranty. Dojde v souvislosti s průjezdem obrněných vozidel armády USA v Česku na demonstrace a potíže, nebo se celá akce odehraje na přelomu března a dubna bez komplikací?

Řadu reakcí vyvolal americký konvoj i na Twitteru. Ne všechny však berou situaci tak vážně a tragicky.

 

cid2000 ( 24. března 2015 08:51 )

Ministerstvo zahraničních věcí ČR připomíná chytrou horákyni.Na otázku (Jaké je stanovisko MZV k pochodu oslavujícímu nacistické SS v Rize, zvláště v kontextu s manifestací síly vojsk USA ve prospěch pobaltských republik proti Rusku, které děsivým způsobem poznalo zločiny nacismu?) jsem dostal následující odpověď:Pro MZV ČR je v případě vzpomínkových pochodů a shromáždění veteránů jednotek SS v Lotyšsku rozhodující to, že se lotyšská politická reprezentace od těchto akcí distancuje.Po skončení studené války bylo možno zaznamenat postupné hnědnutí Evropy. Nejprve se začaly bagatelizovat zločiny nacismu a maximalizovat zločiny stalinismu. Potom se jakoby zjistilo, že vlastně ten Stalin byl stejný zločinec jako Hitler. Ba ne, zaznělo za čas, Stalin byl horší. Postupně se začala vynořovat stará nacistická propaganda, že Hitler (některé z) nás vlastně chtěl před Stalinem chránit!(Židé opět prominou. Jindy jsou z jejich osudu mnozí tak ustaraní,ale teď se připomínat jejich osud jaksi nehodí.) A tak se postupně vyviňuje nacismus a připravuje se půda a atmosféra pro legalizaci největšího a nejkrvavějšího lupu ve světových dějinách,z druhé světové války.Ty ukradené prostředky a věci jsou totiž pořád ještě identifikovatelné!Jsme postaveni před zásadní rozhodnutí.Jsme skutečně tak historicky i morálně "vymaštění“, že budeme držet hubu a krok jako poslušní členové EU a NATO,které mají na nacismus dvojí metr?Nebo ho dokonce skrytě akceptují?Notabene, přivážejí poselství z Pobaltí, kde jsou legální každoroční oslavné průvody na počest vraždících jednotek SS!

eseteset ( 23. března 2015 15:57 )

Nechceme Rusy ani Putina. Ale stejně tak nechceme ani Američany a Obamu, resp. Cheyneyho a jejich vojáky. Čemu na tom nerozumíš, kolaborante???

eseteset ( 23. března 2015 15:55 )

Hm, "osoby, které budou zadrženi a izolováni"? Tak ty máš dost..., radši se neangažuj, ať není vidět, že neumíš ani česky.

japos22 ( 19. března 2015 00:41 )

Ať si to vláda vyžere

pgga ( 18. března 2015 21:06 )

Kam se mam jet podivat? Ja v Californii bydlim Vidim tady ted dva Mexicany a sekaji nam travnik.

Zobrazit celou diskusi