Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Tropická bouře zpustošila tichomořské Vanuatu: Desítky mrtvých a pohřešovaných!

Autor: ČTK - 
14. března 2015
09:22

Desítky mrtvých si zřejmě vyžádala tropická bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu. Vichr zde dosahoval rychlosti 270 kilometrů za hodinu. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News s odvoláním na humanitární agenturu OSN.

V provincii Penama na severovýchodě Vanuatu zahynulo podle nepotvrzených zpráv 44 lidí, sdělil Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) v pátečním prohlášení. Celé vesnice prý zde byly srovnány se zemí.

Zprávy z oblasti je složité ověřit, protože vláda Vanuatu prý ztratila kontakt s částí severních provincií. Většina útržkovitých informací pochází ze sociálních sítí.

V hlavním městě Port Vila vítr strhával střechy domů, porážel stromy a sloupy elektrického vedení. Metropole podle místních obyvatel stále zůstává bez dodávek pitné vody a elektřiny, i když bouře se již vzdaluje a vichr utichá.

Vanuatské úřady vyhlásily nejvyšší - červený - stupeň varování poté, co cyklon změnil směr a stočil se k obydleným oblastem. Obyvatelé dostali doporučení, aby vyhledali útočiště v evakuačních střediscích.

Před příchodem na Vanuatu způsobila bouře velké materiální škody na dalších tichomořských ostrovech, včetně Kiribati a Šalamounových ostrovů. Tam živel poškodil řadu budov a zaplavil pole s úrodou.

"V tomto okamžiku máme obavy z velmi vysokého počtu mrtvých a také z obrovského rozsahu zkázy," řekl regionální šéf UNOCHA Sune Gudnitz z nedalekého Fidži, jež se rovněž připravuje na úder bouře Pam. V neděli a v pondělí jsou dopady bouře očekávány také na Novém Zélandu, kolem jehož severní části by měl cyklon rovněž projít.

Souostroví Vanuatu tvoří přes 65 ostrovů, na nichž žije 267.000 obyvatel. Asi 47.000 z nich obývá metropoli Port Vila.

Podle Gudnitze byla síla bouře na Vanuatu srovnatelná s tajfunem Haiyan, který v roce 2013 zdevastoval Filipíny.

venxa ( 14. března 2015 18:42 )

A opet to bude hlavne USA kdo jim posle materialni a penezni pomoc. A Ceska luza ktera nemuze prijit Americe na jmeno posle jako obvykle Kulovy Ho.vno!

Zobrazit celou diskusi