Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Problémy Řecka: Třetina Řeků nemá práci, země ztrácí evropskou důvěru

Příznivci řeckých komunistů: Protest proti postupům současné řecké vlády
Příznivci řeckých komunistů: Protest proti postupům současné řecké vlády  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
12. března 2015
17:31

Řecko trápí dluhy, podle posledních šetření pak stále i rekordně vysoká nezaměstnanost, která stoupla na 26,1%! Téměř třetina Řeků je tak bez práce. Vedle toho však má Řecko i další problémy. Vyjednává o reformách, jenže přichází o důvěru v Evropě. Pokud tedy ještě nějaká zůstala...

Ekonomické ukazatele jsou nemilosrdné. Řecko má problémů více než dost. Lavíruje na hranici bankrotu a bojuje s dluhy, ale i s vysokou mírou nezaměstnanosti. V loňském čtvrtletí stoupla na 26,1 %, uvedl dnes řecký statistický úřad. Déle než rok bez práce přitom bylo v zemi zhruba 73 % z 1,24 milionu nezaměstnaných.

K nárůstu nezaměstnanosti na rekordní maxima napomohla v Řecku samozřejmě vlekoucí se dluhová krize, ale také řada úsporných opatření, která si evropští věřitelé vynucují výměnou za miliony eur. Ty má Řecko načerpat ze záchranného programu, o podmínkách čerpání se však nadále jedná. Věřiteli se myslí Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fondu (MMF).

Zástupci Řecka a mezinárodních věřitelů jednají o pomoci pro Řecko v Bruselu. Od čtvrtka však začali zástupci věřitelů přímo v Aténách prověřovat, jak na tom Řekové v plnění jejich závazků jsou. Řecko se o reformách potřebuje rychle dohodnout, aby mohlo získat poslední splátku ve stávajícím záchranném programu. Jeho platnost se eurozóna rozhodla prodloužit o čtyři měsíce.

Objevují se však hlasy, které již Řecko takřka odepisují. A před Řeckem varují. "Velká část důvěry byla ztracena," upozornil Němec Jenc Weidmann, významný činitel ECB a zároveň šéf německé centrální banky. Řecko podle něj pozbylo velkou část důvěry a státy eurozóny se musí rozhodnout, zda budou ve vztahu k Aténám ochotny více riskovat případnou ztrátu a krýt finanční potřeby Řecka.

Řecká vláda hledá způsoby, jak financovat zadluženou zemi. Jednou ze zvažovaných možností je, že by ECB dala zelenou vydání většího množství řeckých krátkodobých dluhopisů bankám. ECB to odmítá, Řekové ji kritizují. "ECB podle mého názoru provádí politiku, kterou lze považovat za dusivou vůči naší vládě," prohlásil řecký ministr financí Varufakis v řecké televizi Mega TV. "Musíte rozlišovat příčinu a následek," oponuje mu Weidmann.

tgbg ( 12. března 2015 18:33 )

Zvolili si komunisty, tak mají co chtěli.

Zobrazit celou diskusi