"Terry vzal Smrtě (Smrť – jedna z hlavních postav jeho knih – pozn. red.) za ruku a následoval ho dveřmi do černé pouště a nekonečné noci," zní věta, kterou byla smrt slavného spisovatele fantasy románů na internetu oznámena.

Jeho nakladatel Larry Finlay záhy vydal své prohlášení k Terryho smrti. „Jsem zdrcen zprávou o smrti Sira Terryho Pratchetta. Svět přišel o jednu z nejzárnějších a nejbystřejších myslí,“ napsal Finlay.

"Terry odešel tiše, ve svém domě. Byla u něj jeho kočka, která spala na posteli, byl obklopen celou rodinou," přiblížil poslední okamžiky slavného spisovatele Finlay.

Pratchett získal rytířský titul v roce 2009, kdy mu titul Sir předala sama královna Alžběta II. Pratchettovi, autoru více než čtyř desítek fantasy knih o imaginární Zeměploše, kterou nesou na hřbetech čtyři slonové, stojící na krunýři obří želvy, lékaři dva roky předtím diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Tři měsíce po oznámení nemoci daroval na výzkum Alzheimerovy choroby 19 milionů korun. Pro televizi BBC pak točil pořad o svém boji s tímto neurodegenerativním postižením mozku, které vede k postupné demenci.

Pratchett měl v plánu podstoupit eutanazii dříve, než se nemoc dostane do posledního stadia, prohlásil před šesti lety spisovatel.

„Terry bojoval s nemocí statečně a veřejně. V posledních letech to bylo právě jeho psaní, které mu pomáhalo. Jeho odkaz bude platný po další generace,“ napsal jeho agent. „Jsem v myšlenkách s jeho ženou Lyn, jejich dcerou Rhiannou, jeho blízkým přítelem Robem Wilkinsem a všemi blízkými,“ dodal.

V 90. letech byl Pratchett nejprodávanějším britským autorem. V celém světě prodal na 85 milionů knih ve 37 jazycích, včetně češtiny. V roce 2011 navštívil Pratchett Prahu, aby zhlédl derniéru představení Maškaráda, kterou Divadlo v Dlouhé nastudovalo podle jedné z jeho knih.