Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Salačová z kauzy Rath: Úplatky jsem dávala, abych měla práci

Autor: ČTK ljš - 
10. března 2015
09:49

Kápla božskou, a doufá proto v mírnější trest. Podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha dnes v závěrečné řeči řekla, že dávala při veřejných zakázkách provize, aby měla práci pro svou firmu. Nechtěla prý nikoho poškodit. Salačová se jako jediná přiznala ke korupci a žalobce jí navrhuje podmíněný trest.

Salačové se týká obvinění z manipulace s tendry na opravu zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích. „Vše jsem činila, abych své tehdejší společnosti Fisa zajistila práci a sehnala uplatnění na stavebním trhu,“ řekla. Provize prý nedávala proto, aby poškodila Středočeský kraj, stát nebo Evropskou unii. „Brala jsem to tak, že provizi dávám těm, kteří mí zajistí stavební zakázky,“ dodala.

S odstupem času si prý uvědomuje, že nejednala správně, a lituje toho. Vysvětlovala také, že její první výpověď, ještě když byla ve vazbě, byla sice pravdivá, ale ne úplná. Pro přiznání se rozhodla později. „Poté, co jsem si pročetla odposlechy, jak telefonické, tak prostorové, dohodla jsem se se svými právníky a po veliké diskuzi s rodinou a svými blízkými jsem se rozhodla, že budu vypovídat úplně a pravdivě a že požádám o status spolupracující osoby,“ uvedla. Odmítla, že by byla zrádce, jak naznačil minulý týden jeden z advokátů obžalovaných.

Hlavní líčení začalo v srpnu 2013 a do závěru se dostalo minulý týden, kdy přednesl závěrečnou řeč a návrhy trestů státní zástupce Petr Jirát. Největší trest, osm až devět let vězení, chce pro manžele Kateřinu a Petra Kottovy. Podle Jiráta jsou organizátory korupce. Oba vinu odmítají a žádají zproštění obžaloby.

Po Jirátovi následovala shrnutí advokátů a poté přišly na řadu závěrečné řeči obžalovaných, kteří pak mají ještě právo na tzv. poslední slovo. Většina obhájců žádá pro své klienty rovněž zproštění obžaloby.

Případ se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Mezi obžalovanými jsou kromě Kottových, Ratha a Salačové zejména šéfové a manažeři firem. Rath podle Jiráta věděl o machinacích coby hejtman kraje a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá. Podle něj nebylo možné tendry ovlivnit kvůli vícenásobné kontrole.

luder ( 10. března 2015 12:16 )

Opravdu k smíchu! A tyhle pohádky jí soud baští, jo?

cid2000 ( 10. března 2015 11:20 )

Tahle celá kauzy nám je předhozená jako ovcím.Ale tam, kde se kradou stamilióny a miliardy, tam je klid po pěšíně!!Kde je akce R.i.t.t.i.g, J.a.n.o.u.š.e.k , B.é.m., V.o.n.d.r.a, P.a.r.k..a.n.o.v.á, P.a.l.a.s, G.r.o.s atd.Tam by se mistr Jirát klepal strachy!!!Kde jsou nejdražší aféry:obrněnce Pandur,letouny Gripen,letouny CASA,V.o.n..d.r.ovo ProMoPro ozvučení v Bruselu, pražské OPEN CARD, špatně postavené mosty a dálnice na D1 a jinde atd a atd.Tohle divadlo je jen pro nás!!Salačová má dostat stejný flastr.Kradla a nazdar!!

sores ( 10. března 2015 11:19 )

také jsem dávala úplatky ve formě flašky alkoholu svému zubaři a ani d.obytek nikdy nepoděkoval, bral to jako samozřejmost. Nakonec jsem od něj musela stejně odejít,jelikož to nebyl zubař ale ras, jeho oblíbené bylo, tu chvíli tu bolest vydržíte, doslova jsem ho musela prosit o injekci.Teď mám úžasnou zubařku a bez úplatků!

pepen ( 10. března 2015 10:49 )

Nevěřím jí ani slovo!!!Měli by dostat pořádný trest jako oni a zabavit taktéž nakradený majetek!!!!!Podvodnice-čumí jí to z očí !!!!!!

jiri.k ( 10. března 2015 10:44 )

To je ale běžná praxe i u malých zakázek, třeba typu zateplení paneláku. Chceš práci pro své lidi? Tak se trochu pochlap.

Zobrazit celou diskusi