Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Manželům Kottovým 9 let a propadnutí majetku, navrhuje žalobce v kauze Rath!

Autor: simao, ČTK - 
4. března 2015
13:55

Kauza Rath jde do finále, závěrečnou řeč měl dnes v jedné z větví případu žalobce Petr Jirát. Exposlanci Petru Kottovi a jeho ženě Kateřině (dříve Pancové) navrhl devět let vězení! Označil je za organizátory korupce při zdravotnických zakázkách ve Středočeském kraji.

Žalobce Petr Jirát navrhl v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) manželům Petrovi a Kateřině Kottovým 8 až 9 let vězení a propadnutí veškerého majetku. Podle něj exšéfka kladenské nemocnice a náměstek krajských nemocnic organizovali korupci ve Středočeském kraji týkající se veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví.

Svou závěrečnou řeč Jirát dokončil před Krajským soudem v Praze. Ústřední postava kauzy David Rath je obviněný s 10 dalšími lidmi z korupční činnosti. Dnes došlo na zdravotnické tendry, včera Jirát probíral zakázky na opravu zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici.

Případ Davida Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucie Novanské je však vyloučen do jiných termínů. Rathovi hrozí za machinace se zakázkami a úplatky až 12 let vězení.

Exministr zdravotnictví David Rath však vinu odmítá, zakázky prý byly pod vícenásobnou kontrolou. Stejně tak vinu odmítají i Petr Kott i Kateřina Kottová (dříve Pancová). Hlavní líčení přitom trvá od srpna 2013. Žaloba se týká např. nemocnice v Kladně – zakázky na stomatologického robota, vybavení pro domov důchodců a Niederleho pavilon. Další pochybnou zakázkou pak prý byla modernizace nemocnice v Příbrami.

Svá tvrzení o korupci dokládá Jirát zejména odposlechy a také e-mailovou komunikací a poznámkami o schůzkách z Kottova diáře. Vedle toho Jirát prozradil i to, jaké navrhuje další tresty – pro ostatní zúčastněné 2 až 6 let vězení, pouze podnikatelce Ivaně Salačové, která se jako jediná rozhodla mluvit, podmínku za spolupráci při vyšetřování.

Podle státního zástupce postupovali Kott a jeho nynější žena, tehdy ještě Kateřina Pancová, promyšleně jako organizovaná skupina, přičemž Rath prý o všem věděl a měli v něm „krytí“ coby v hejtmanovi Středočeského kraje.

verasum ( 5. března 2015 15:14 )

Dokud v této zemi nebudou za své činy odpovědní trestně i s propadnutím majetku všichni hlavouni,nebude tu vše v pořádku.Měla by dostat 10 let i Parkanová,Bohm,Vondra a podobná pakáž. Jsem pesimista,zase se to zamete pod koberec a nic se jim nestane...

hejhej ( 5. března 2015 14:32 )

1912: Kott, který byl v PS za ODS byl věčně ožralý, všechno mu procházelo. Spolu s Pancovou a Ráthem si mysleli, že jsou nedotknutelní. Sokol zastupuje jenom movité zloděje ,ten má taky pořád málo ( asi používá moc drahou barvu na svoje vlasy ), ale ten blábol o o bezdomovectví Kottových byl trapný.

recus ( 4. března 2015 17:39 )

Jiří Tesař, Mariánské Lázně Středa, 4. března 2015, 1685 Že by se v dáli blýskalo na lepší časy? A postupně ,,všichni,, megazloději přišli k újmě? Však je už na čase.

recus ( 4. března 2015 17:19 )

V naší postsovětské zemi se nebude blýskat na lepší časy, leda by si nás vzalo pod svá křídla Německo nebo Rakousko a naučilo nás dodržovat a tzv. neojebávat zákony. Germánský smysl pro pořádek a discíplínu je všeobecně znám.

recus ( 4. března 2015 17:12 )

Vlastimil Macala, Praha Středa, 4. března 2015, 16:51:44 | Člověk přijde z práce domů přečte si Novinky a hned má lepší náladu. Jestli to opravdu vyjde a posedí si oba dva 9 let tak je to dobrá zpráva. Teď ještě,aby Ráth dostal 12 let a národ může být spokojený. Se zloději se žádný režim nemá mazlit. Padni komu padni jak s oblibou tvrdil Dráth než ho čapli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa