Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Postiženým vzali miliony! Otřesná zjištění pracovníků Státního úřadu inspekce práce ve firmě ManpowerGroup

Postižené lidi obírá pracovní agentura ManpowerGroup (Ilustrační foto)
Postižené lidi obírá pracovní agentura ManpowerGroup (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Ivana Žáková - 
4. března 2015
21:38

Postižené lidi okrádá pracovní agentura ManpowerGroup. Blesk zjistil, že firma tajila počty svých zaměstnanců, aby za ně nemusela odvádět peníze do státního rozpočtu. Ty se dále rozdělují postiženým.

Zákon o zaměstnanosti přikazuje firmám s více než 25 pracovníky, že 4 procenta zaměstnaných musejí tvořit lidé se zdravotním postižením. Pokud takový počet handicapovaných nepřijmou, musejí zaplatit sankce (odvody) do státního rozpočtu ve výši 2,5 násobku průměrné mzdy za 4 procenta zaměstnanců z celkového počtu pracovníků.

Agentura ManpowerGroup zajišťuje pracovníky pro mladoboleslavskou Škodovku a další významné firmy a dosahuje obrovských tržeb. Jak Blesk zjistil, aby firma nemusela státu platit miliony korun, zatajila agenturní pracovníky, které přidělovala za úplatu jiným zaměstnavatelům. „V roce 2012 a 2013 nezapočítala všechny své zaměstnance v pracovním poměru, pouze kmenové, a tím porušila zákon o zaměstnanosti,“ uvedla Jana Konečná ze Státního úřadu inspekce práce.

Agentura ManpowerGroup s ročním obratem tři miliardy samozřejmě nepřipravila o peníze pouze stát, ale také zdravotně postižené, kteří tyto povinné odvody ze státního rozpočtu využívají.

„V tuto chvíli probíhá zpracování návrhu na zahájení správního řízení s touto agenturou práce. Jakmile pokuta nabude právní moci, další řízení už bude v kompetenci Úřadu práce ČR,“ sdělil Blesku náměstek generálního inspektora Státního úřadu inspekce práce Jiří Macíček.

Šéfka podvod přiznala

Ředitelkou společnosti je prezidentka Asociace pracovních agentur v ČR Jaroslava Rezlerová. „Tyto odvody jsme skutečně nezaplatili. Bylo to naše politické gesto proti nesmyslnému zákonu. Riskli jsme to. Čekáme, až nám ministerstvo práce a sociálních věcí sdělí přesnou částku dodatečných odvodů. Půjde zhruba o 25 milionů,“ přiznala Blesku Rezlerová. Jde ale spíše jen o výmluvu. Faktem je, že pokud by inspekci neupozornily firmy, které odvody řádně platily, ManpowerGroup by v kase zůstaly desítky milionů.

Podvodné chování největšího agenturního zaměstnavatele rozhořčilo i předsedu Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásu. „Je směšné vymlouvat se na politické gesto. Všude je běžná povinnost zaměstnávat 4 procenta zdravotně postižených, v některých státech i vyšší. V opačném případě musejí platit firmy sankce, tedy odvody státu. Že se na takový podvod přišlo až po dvou letech, to svědčí i o neschopnosti státu kontrolovat podobně vykutálené firmy. Pokuta by o to měla být mnohem větší,“ řekl Blesku Krása.

V roce 2012 nevykázala ManpowerGroup podle Českého statistického úřadu 6274 agenturních pracovníků. Ze zákona měla povinnost uhradit 2,5 násobek průměrného platu (24 408 Kč) za 250 zaměstnanců se zdravotním postižením, kteří tvoří 4 procenta z celkového počtu pracovníků. Neodvedená částka měla přesáhnout 15 milionů.

V roce 2013 měla firma zatajit při výpočtech povinných odvodů dokonce 7282 pracovníků (průměrný plat činil 24 622 Kč), čímž mohla obrat státní kasu o téměř 18 milionů.

ManpowerGroup využil systémovou složitost, protože hlášení a platba se podávají na krajskou pobočku úřadu práce, plnění by měl kontrolovat oblastní inspektorát práce a případné vymáhání nedoplatku pak má na starosti celní úřad.

Matka postiženého Tomáška (13): Stát nechává postižené okrádat…

Chování firem, které neodvádějí do rozpočtu povinné odvody, jež by dále měly sloužit handicapovaným, i neschopnost státu je kontrolovat rozčílilo zejména rodiče postižených dětí. Stát podle nich dává těmto dětem naprosté minimum.

„Jsou to ročně položky přesahující i 100 tisíc, které musím za léčbu syna platit. Prosím sponzory a žebrám opravdu, kde se jen dá. Je to skutečně nechutné, když firma s miliardovými tržbami úmyslně zatají peníze, které by mohly jít postiženým,“ řekla Blesku rozhořčená Jana Doubravová z Ostravy, maminka Tomáška (13), který trpí nejtěžší formou mozkové obrny.

Současně poukázala na to, že přestože na pomůcky včetně vozíčku musí doplácet desetitisíce, stále zůstávají majetkem pojišťovny, které je pak musí také vracet. Terapii v lázních, jež Tomáškovi pomáhá, rovněž pojišťovna nehradí. Rodinu jedna terapie přijde na 70 tisíc korun. Tomášek za rok potřebuje minimálně tři.

milofr ( 4. března 2015 23:17 )

 to není jen tahle agentura to dělají všichni a stát celé roky mlčí i přes to že se o tom ví a už i veřejně mluví

newworldorder ( 4. března 2015 22:10 )

Otrokaři z Manpoweru globalisti.

Zobrazit celou diskusi