Setkáním s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem zahájil britský princ William třídenní návštěvu Číny. Jde o první návštěvu člena britské královské rodiny v asijské velmoci za poslední tři desetiletí a jak nasvědčují zprávy v médiích, pro Williama je to výborné cvičení v diplomacii.

Vnuk britské královny Alžběty II. se setkal s prezidentem Číny v sídle parlamentu, Velké síni lidu, a předal mu babiččino pozvání ke státní návštěvě. Šéf čínského státu by měl do Londýna letět letos a v programu je i návštěva Buckinghamského paláce.

Si Ťin-pching přijal pozvání s diplomaticky zdvořilým poukazem na „velký vliv britské královské rodiny nejen v Británii, ale po celém světě“. Zároveň ocenil její „dlouholetý zájem a podporu čínsko-britským vztahům“. Předtím se ovšem neopomněl zeptat na zdraví princovy ženy Kate a dalšího potomka, kterého by měla porodit v dubnu.

V pořadí druhý dědic královského trůnu William nezůstal hostiteli ve zdvořilosti nic dlužen a dal najevo, jak moc se těší na další body své návštěvy Číny, mezi něž patří významné obchodní centrum Šanghaj a sloní rezervace v provincii Jün-nan na jihozápadě země. „Už mnoho let jsem se chtěl podívat do Číny,“ zdůraznil také princ.

Si a William podle informace čínského ministerstva zahraničí rovněž konverzovali o fotbale, jehož velkým fanouškem hlava čínského státu je, a o ochraně životního prostředí, což je na druhé straně téma velmi blízké královninu vnukovi. Ten prý také dal najevo, že by byl rád, kdyby Čína stanula v čele boje za ochranu zvířat.

Podle webu BBC jde o Williamovu dosud nejvýznamnější zahraniční zámořskou cestu a jejím cílem je posílit vztahy Británie a Číny. Proto také stranou rozhovorů nepochybně zůstane téma loňských nepokojů v bývalé britské kolonii Hongkongu, které se staly příčinou rozmíšky mezi Pekingem a Londýnem. Princ ostatně nemá do Hongkongu namířeno.

Jeho otec, korunní princ Charles, v Číně nikdy nebyl. Snahy zorganizovat návštěvu následníka britského trůnu narážejí na napětí kolem Charlesova přátelství s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, kterého Peking pokládá za svého nepřítele.

Williamova cesta se uskutečňuje na pozadí tohoto napětí kolem dalajlamy. Zároveň Číňanům připomene jeden žert královnina manžela, prince Philipa. Ten během návštěvy Pekingu po boku královny Alžběty II. před 29 lety při setkání s britskými studenty v Číně řekl: Pokud zde zůstanete déle, budete mít šikmé oči.“

William přiletěl do Pekingu z Japonska, kde kromě oficialit v metropoli Tokiu zavítal i do regionů postižených zemětřesením a následnou přívalovou vlnou cunami z roku 2011. Do Británie se vrací ve středu.

Fotogalerie
9 fotografií