Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bude očkování podmínkou pro přijetí do školky? Ústavní soud dnes rozhodne!

Bude očkování podmínkou pro přijetí do školky?
Bude očkování podmínkou pro přijetí do školky?  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
2. března 2015
07:08

Ústavní soud dnes rozhodne, zda může být očkování podmínkou pro přijetí dítěte do jeslí nebo mateřské školy. Plénum od loňska přezkoumávalo sporné paragrafy zákona o ochraně veřejného zdraví a školského zákona, na dnešek soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk svolal účastníky řízení k veřejnému vyhlášení nálezu. 

Ústavní stížnost kvůli školkám podala matka jménem svého syna. Nepřijaly jej dvě mateřské školy v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Matka v tom spatřovala porušení práva na předškolní vzdělání. Úplný zákaz přístupu zdravých dětí s nekompletním očkováním do mateřských škol považuje za nepřiměřený a iracionální. Matka nenašla zastání na úřadech ani u Nejvyššího správního soudu. 

Podle zákona o ochraně veřejného zdraví mohou jesle s denním režimem, mateřské školy a dětské skupiny přijmout pouze dítě, které se podrobilo povinnému očkování. Výjimku mají děti s potvrzenou imunitou proti nákaze nebo s trvalou kontraindikací, která podání vakcíny znemožňuje. Školský zákon pak ve zvláštním ustanovení zdůrazňuje, že při přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání je nutné dodržet podmínky stanovené zvláštním právním předpisem – tedy právě zákonem o ochraně veřejného zdraví. 

V posledním verdiktu k problematice očkování ÚS minulý týden rozhodl, že ministerstvo zdravotnictví může nadále určovat povinné vakcíny. Za nedodržení povinnosti hrozí zákonným zástupcům pokuta až 10 000 korun. Zároveň by ale zákonodárci měli podle ÚS zvážit odškodňování případných zdravotních následků vakcín, kterých se někteří rodiče obávají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi