Případ traviče koní je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály na ranči Vogelsang u Kašperských Hor. Ale na rozdíl od televizního zpracování se pachatel nikdy nenašel.

„Před šesti lety mi někdo během týdne otrávil tři koně. Dva se podařilo zachránit. Klisna Linda, kterou jsem si vychoval od hříběte a jezdil na ní, uhynula. Bylo to, jako bych přišel o člena rodiny,“ svěřil se Blesku majitel ranče Roman Halbhuber (52).

„Sedm měsíců jsem pak nesedl na koně. Dodnes si pamatuji, jak mi umírala v náručí. Jak ležela, já měl její hlavu na kolenou a cítil, jak cválá a její srdce při tom dohasíná,“ dodal.

Zabíjení pokračovalo

To ale nebyl jediný hrůzný čin šíleného zabijáka zvířat. Na ranči otrávil ještě bizona a dalšímu koni jménem Blesk zaživa usekl zadní nohu. Hlavu milovaného koně si pak nechal Roman Halbhuber vypreparovat na památku.

O několik dalších koní prý tehdy přišli i jiní chovatelé v okolí Kašperských Hor. Koňák se tragickým zážitkem nenechal odradit. Dál chová bizony i koně. Jeho ranč je vyhledávaným cílem turistů z celé republiky.

Autoři Policie Modrava se těmito událostmi volně inspirovali.

Natáčení na ranči

„Stejný je námět a místo. Mě hraje Vašek Vydra, velký koňák. Podal výborný výkon,“ poznamenal chovatel.

Děj seriálu se odehrával v autentickém prostředí, přímo na ranči Vogelsang. „Natáčení bylo prima, skvělá parta. Byl to týden úplně jiného života,“ řekl.

Zajímavosti k seriálu

◆ V celém seriálu hrálo 248 herců.

◆ V epizodách a komparzu další desítky místních obyvatel.

◆ Natáčel se přes 8 měsíců v originálních reálech a exteriérech na různých místech Šumavy.

◆ Žádná scéna nebyla natočena v ateliéru.

Fotogalerie
5 fotografií