Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecký ministr financí: Vyhlásil válku boháčům a neplatičům daní!

Autor: ČTK, zrk - 
28. února 2015
15:55

Řecko tíží děravá státní kasa, ministr financí Varufakis proto dnes slíbil, že bude "nemilosrdný" vůči "těm, kteří mohou platit," a nedělají to. Řekové totiž na daních dluží státu v přepočtu dva biliony korun. Ministr také nevyloučil možnost zavedení "zvláštní daně" pro bohaté, aby zajistil vyrovnaný rozpočet.

Zavázali jsme se mít rozpočty v rovnováze. Pokud budu nucen zavést zvláštní daň, udělám to, ale bude to pro ty, kteří si mohou dovolit platit. Nebudeme požadovat peníze po těch, kteří trpí," řekl ministr. Máme zájem o ty, kteří mají peníze a nikdy neplatili. Jsou naším cílem a my budeme nemilosrdní," dodal Varufakis, člen levicové strany SYRIZA, která nyní vládne Řecku.

Chceme najít řešení, jak přimět platit ty, kteří mají peníze," dodal s tím, že v tomto ohledu čeká i spolupráci evropských partnerů, kteří by měli dorážet na svoje společnosti unikající zdanění, místo jen aby udělovali Řecku lekce. Nahromaděné nedoplatky řeckých daňových poplatníků přitom dosáhly 76 miliard eur (dvou bilionů korun) a každý měsíc dál rostou kvůli ekonomickým potížím domácností a firem.

Rázný řecký vyjednavač Varufakis, ještě nedávno uznávaný vysokoškolský profesor, ale také "zbloudilý marxista", jak sám sebe označuje, se přitom opřel do částky, kterou má Řecko zaplatit evropským věřitelům. Zpochybnil totiž výši dluhu, který má Řecko u Evropské centrální banky (ECB) a který je splatný v červenci a srpnu.

Dluh dosahuje 6,7 miliardy eur a vznikl skoupením řeckých dluhopisů bankou kolem roku 2010, kdy bylo Řecko nuceno přijmout první záchranný program mezinárodních věřitelů. Tvrdil, že Atény „proti tomu budou bojovat". „Pokud bychom měli peníze, platili bychom. Oni vědí, že my je ale nemáme," prohlásil.

Minulý týden se přitom podařilo Řecku a jeho partnerům z eurozóny prodloužit program mezinárodní úvěrové pomoci o čtyři měsíce. Atény musejí ale dál pokračovat v opatřeních zajišťujících tvorbu primárního přebytky v rozpočtu, tedy bez započítání splácení dluhových úroků, a umožňující splácení dluhů věřitelům, tedy eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu.

Premiér: Vydírali nás!

Premiér Alexis Tsipras v pátek ohlásil první soubor opatření v boji proti daňovým únikům a za zvýšení státních příjmů. Dosáhnout toho chce tím, aby daňoví poplatníci dostali možnost hradit svoje nedoplatky postupně, a stát měl tak zajištěnou hned aspoň část peněz. Ve svém projevu před ústředním výborem strany radikální levice SYRIZA premiér Tsipras zopakoval, že jednání s evropskými partnery byla velmi těžká" a řečtí vyjednávači byli vystaveni obrovskému tlaku". Dodal, že tvrdá bitva bude pokračovat". Tlak na Řecko měl charakter vydírání, byli jsme na minovém poli, konzervativní síly (v Evropě) se nás snažily chytit do pasti, aby nás dovedly k rozpočtovému udušení," citovala premiéra agentura AFP.

Tsipras obvinil Španělsko a Portugalsko, že stojí v čele konzervativního spiknutí s cílem svrhnout jeho vládu bojující proti úsporným opatřením. Zdůvodnil to tím, že se vlády v Madridu a Lisabonu obávají konkurenčních radikální sil. Španělsko čekají parlamentní volby koncem roku a vládu ohrožuje protestní hnutí Podemos, které má se stranou SYRIZA mnoho společného.

Tsipras podle agentury Reuters odmítl kritiku, že Atény kapitulovaly při vyjednávání s eurozónou, aby si zajistily prodloužení programu pomoci. Všichni ti, kteří se domnívají, že se dáme na útěk, budou zklamáni," uvedl premiér. Znovu zopakoval, že Řecko nepřijme třetí plán pomoci poté, co ten stávající, který byl prodloužen, vyprší v červnu.

dsmann ( 1. března 2015 13:27 )

Toho oddělaj vlastní lidi hned jak se jich dotkne to do čeho Řecko žene, tedy do svrabu.

aluman ( 28. února 2015 22:42 )

To zní jenom zdánlivě dobře a neprošlo by to nikde. Varufakis žene Řecko do bankrotu. EU má sice potřebu co největšího počtu členských států ale za určitou hranici kvůli tomu nepůjde a Varufakis je tak hloupý a namyšlený, že Řecko za to hranici dožene, pokud mu v tom nebude zabráněno. Kdyby měl rozum, bude se držet podmínek a zaměří se i na to aby k daňovým únikům pro začátek nedocházelo i nadále. U mechanizmu zpětného vymáhání jsou nutné dost vysoké počáteční náklady, které se sice časem vrátěj, bohužel v současné situaci budou pro Řecko devastující. Stejně tak bude Řecko tratit na zvýšení daní pro bohaté. Rozhodně tou daní vyštvou ze země větší procento bohatých než o kolik procent daň zvýšej. I toto se dá dělat pouze za stavu určité ekonomické stability země, jelikož to přinese zisk až v budoucnosti, u další generace bohatých, kteří začnou v zemi podnikat v době kdy ty vyšší daně budou už zažitým standardem.

obluda.pb ( 28. února 2015 19:43 )

Zazobaný komouš u koryta - ideální ministr financí, nejen v Řecku

ivoadler ( 28. února 2015 16:45 )

Držím Řecku palce, ale nevěřím, že to vyjde.

zauber ( 28. února 2015 16:26 )

To sice zní dobře, ale v Česku by tohle neprošlo.

Zobrazit celou diskusi