Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka v Jižní Koreji: Sešel se s prezidentkou

Autor: ČTK - 
26. února 2015
07:30

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes v jihokorejské metropoli Soulu setkal s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje. Nejvyšší představitelka Jižní Koreje přijala předsedu české vlády ve svém sídle v Modrém domě. Na tiskové konferenci po summitu oba představitelé oznámili uzavření dohody o strategickém partnerství mezi Českou a Korejskou republikou.

"Je to první asijská země, se kterou má Česká republika takovou dohodu," uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. "Takovou dohodu nemáme s mnoha zeměmi. Máme ji s Izraelem, samozřejmě Evropská unie sama o sobě je pro nás strategickým partnerem, a pak Spojené státy," dodal.

Premiér Sobotka rovněž sdělil, že jihokorejskou prezidentku pozval k návštěvě České republiky.

Během dneška premiér s vládní delegací odletí do druhého největšího korejského města Pusanu, které se nachází na jihu Korejského poloostrova. Tam se český premiér sejde s guvernérem provincie.

V pátek si Sobotka v oblasti Pusanu prohlédne automobilový závod Hyundai a továrnu na výrobu pneumatik Nexen Tire. Tyto firmy připravují v České republice investice v objemu zhruba 27 miliard korun, díky nimž se v ČR vytvoří více než 1900 pracovních míst. Premiér se podívá i do strojírenského závodu společnosti Doosan Industries, která v roce 2009 koupila plzeňskou Škodu Power, jež je nyní jedním z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa