Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prvnímu kosmonautu ČSSR Remkovi zemřel parťák: Příběh jejich letu!

Autor: Etienne Blaha, zrk - 
25. února 2015
05:55

Prvnímu českému kosmonautovi Vladimíru Remkovi zemřel parťák Alexej Alexandrovič Gubarev! Velitel lodi Sojuz 28, která před 37 lety 2. března odletěla k vesmírné stanici Saljut 6.

Remek se chystal na společné oslavy výročí, když ho zastihla              21. února smutná zpráva. „Jsem hluboce zarmoucen, odešla celá etapa mého života,“ řekl český kosmonaut. Rus dělal Remkovi v dvoučlenné posádce devítidenního letu velitele, byl prý jako jeho otec. Co všechno potkalo prvního českého kosmonauta na cestě za snem? Stála za jeho prvenstvím protekce? A jak se rozvíjel československý vesmírný program?

V rámci sovětského programu Interkosmos byli k odletům do vesmíru připuštěni i kosmonauti ze spřátelených zemí. Utkali se Češi, Poláci a východní Němci, ale my vyhráli prvenství. Ihned se vyrojily pochybnosti, zda nešlo o kompenzaci za deset let starou sovětskou okupaci. „Tehdejší sovětské vedení netrpělo pocitem viny. Můj let byl výsledkem dlouhodobé vědecké i finanční účasti Československa v kosmických programech,“ vysvětlil jasně Remek.

Na vesmírnou stanici Saljut 6 letěl Remek dělat pokusy a také doplnit zásoby pro tamní posádku Jurije Romaněnka a Georgije Grečka. Ti si krátce před odletem Sojuzu začali stěžovat na bolesti zubů, Remek tak musel prodělat 14denní kurz zacházení se zubní vrtačkou! Když se ale mělo vrtat, stálá posádka se zalekla a do konce pobytu už je zuby nebolely.

V současnosti vesmír u nás zkoumá Česká kosmická kancelář. Podobně jako v minulosti Češi připravují hlavně experimenty a dodávají měřicí přístroje pro evropské i americké sondy. Zároveň spolupracují s Evropskou kosmickou agenturou. „Určitě opět Čecha ve vesmíru uvidíme,“ věří proto Remek.

Kosmický program pod hlavičkou SSSR výrazně pokročil i díky československým vědcům. Skoro polovinu experimentů ve vesmíru vymýšleli Čechoslováci, vyráběli přístroje pro sovětské sondy a nakonec jako 13. stát na světě se sovětskou pomocí poslali do vesmíru 24. října 1978 svou vlastní sondu Magion. Ve spolupráci se sovětským přístrojem Interkosmos 18 dosáhli významných úspěchů ve výzkumu vesmírného prostředí.

Více než dvouletý kosmonautský výcvik v Hvězdném městečku a časté pobyty v SSSR si vybraly na Remkovi svou daň. Když 4. března přenášela televize přímý přenos z vesmírné stanice, většina Čechů si stěžovala, že Remek zapomněl rodný jazyk. Měl totiž problémy si vzpomenout na česká slovíčka a mluvil dost lámaně.

kukuku ( 25. února 2015 08:18 )

 Ty's asi chtěl být popelářem, ale neudělal's přijímačky.

ochcallis ( 25. února 2015 07:22 )

To je pravda, akorát do pérdele se dostaneme

Zobrazit celou diskusi