Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelec z hospody měl zbrojní průkaz, potvrdil ministr! Zeman je šokovaný

Autor: simao, ČTK - 
24. února 2015
18:20

Ministr vnitra Milan Chovanec se spolu s policejním prezidentem Tuhým vydal na místo tragédie v Uherském Brodě, kde osamělý střelec povraždil hosty restaurace Družba. Šlo o místního občana, byl držitelem zbrojního průkazu, potvrdil ministr. Incident zděsil i ostatní české politiky. Včetně prezidenta Zemana a premiéra Sobotky, který reagoval z Jižní Koreje.

„Lze konstatovat, že se nejednalo o teroristický čin... Jedná se o čin zoufalého a pravděpodobně labilního člověka,“ uvedl po příjezdu do Uherského Brodu a následně i České televizi ministr vnitra Milan Chovanec.

K pachateli potvrdil, že šlo o místního občana. „Byl držitel zbrojního průkazu. Nejsme si jisti, jestli ten trestný čin, který spáchal, byl spáchán právě těmi zbraněmi, to je předmětem vyšetřování,“ dodal ministr. Otázkou podle něj tak je, jestli dvě vražedné zbraně držel střelec legálně, či nelegálně.

„Je tady 8 mrtvých lidí, všichni pochází ze Zlínského kraje... V současné době policie ví, o koho se jedná a postupně je rodinám sdělována tato smutná událost,“ řekl Chovanec. Zákrok policie ministr chválil. I proto, že šlo o komplikovaný zákrok. Střelce se podařilo obklíčit. "Policie uzavřela hermeticky celý prostor, aby se se dvěmi nabitými pistolemi nepohyboval po tomto místě," vyzdvihl Chovanec v ČT.

Ministra Chovance na místo doprovodil policejní prezident Tuhý. „S takovýmto případem jsme se skutečně nesetkali. Je to velká tragédie. Na místě od počátku zasahovaly jak místní policejní složky, tak byly povolány speciální složky Jihomoravského kraje i Zlínského kraje,“ řekl na krátkém brífinku. „Rozhodl jsem o útvaru rychlého nasazení, ten bohužel už nedorazil na místo vzhledem k tomu, že samotný zákrok byl ukončen,“ prozradil k policejnímu zákroku Tuhý.

Na masakr v uherskobrodské restauraci reagovali i další politici. „Děsivý vražedný útok mne šokoval. V této tragické chvíli mi dovolte, abych vyjádřil hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí střelby. Jsem v mysli s vámi,“ řekl Blesk.cz prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Také premiér Sobotka (ČSSD) je šokován. Událost označil za mimořádnou tragédii. „Jsem stejně jako většina občanů šokován tragickým útokem, který se dnes odehrál v Uherském Brodě. Rád bych vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala,“ uvedl ministerský předseda, který je na návštěvě Jižní Koreje. „Spojil jsem se v této věci telefonicky s ministrem vnitra Milanem Chovancem, kterého jsem požádal, aby osobně dohlédl na vyšetřování, které zahájila Policie ČR. Nyní je potřeba poskytnout prostor a nezbytný čas pro práci policie tak, aby se objasnily všechny okolnosti a příčiny této mimořádné tragédie,“ napsal Sobotka ČTK.

Také vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil hlubokou soustrast. „Pokud se jednalo o útok šílence, nedá se, bohužel, takovým tragédiím úplně zabránit,“ napsal na Twitteru.

Jeho stranický kolega a ministr kultury Daniel Herman věří, že budou rychle objasněny okolnosti tragédie, kterou je otřesen. „Nepochopitelný, hrůzný čin, nad kterým docházejí slova. Myslím na oběti a pozůstalé tragédie v Uherském Brodě,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Myslím na všechny osoby a rodiny postižené dnešní střelbou. O to více, že část mojí rodiny pochází právě z UB,“ napsal na Twitteru europoslanec za ANO Pavel Telička.

Video Vrah z Uherského Brodu: Před útokem volal na Primu! Co řekl? - Pavel Schuster, Petr Soukup
Video se připravuje ...

ixtlil ( 24. února 2015 19:57 )

Tak co se týče vyjádření tzv. lítosti stran úřadů a politiků tak je to jen laciné gesto. Navíc neuvěřitelně falešné. Totiž co bude následovat, budou probíht dědická řízení a stát ještě bude mít tu drzost, že notářské fuchtle=nenažrané justiční kurvy, například kde bude se dědit něco v součtu 1 500 000 (třeba cenový odhad baráku), tak budou chtít po poškozencích 1 procento, čili 15 tisíc, ale jinak vyjadřují lítost, a kdyby to náhodou nechtěli zaplatit, tak ještě bude exekutor. No není nad vyjádřenou lítost státními úředníky, nic to nestojí a ještě si přijdou na své no neberte to, 8 krát 15 000 se může hodit státu vždy. A ještě notářské šlapky vedou kecy, že kdyby to bylo složité, tak příplatek, za nic neodpovídají a za cár A4 papíru nijak složitý inkasují tyto love, kde je pouze uvedeno, kdo bude nabyvatel, = nejde ani náhodou srovnat s výrobou geomtrického plánu, dnes elektronicky ověřovaného. Tam žádné povinné ceny neexistují. Kdyby nějaký měřič chtěl 1 procento dle ceny zamřeovaného baráku pro vyznačení do katastru plus z ceny pozemku, což by mohl dělat i 20 000 plus příplatek za složiost, třeba sáhová mapa, tak by již na té lokalitě si ani neškrt. Takže jen kecy a stát bude nakonec ta největší zlodějská kurva, co bude bezostyšně viktinizovat a parazitovat na pozůstalých poškozencích. THUS ALWAYS TO TYRRANTS.

khonsun ( 24. února 2015 19:01 )

Zbrojak stejne nestrili.

nicnezpravda ( 24. února 2015 18:57 )

„Měl potřebu vstoupit nezapomenutelně mezi ostatní »silné zločince« podobného typu, o nichž se dnes a denně dozvídáme ze zpráv. On je teď první, kdo v Česku něco takového udělal, ve svých očích je hrdina a jednička,“ dodal Jelen. Pravda,akorát je už mrtvý,tak už o činu a sobě asi nepřemýšlí

charles009 ( 24. února 2015 18:55 )

smutne lec prvdive

charles009 ( 24. února 2015 18:55 )

Zobrazit celou diskusi